Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Andratx: Marbella a Mallorca

Andratx: Marbella a Mallorca

(Diari de Balears, 7/10/2006)

El batle Hidalgo afronta nombroses denúncies urbanístiques

JOAN RIERA. Palma.
El batle d'Andratx, Eugenio Hidalgo (PP), du camí de convertir-se en el Gil i Gil de la política municipal mallorquina. Acusat de diferents irregularitats urbanístiques, denunciat davant Fiscalia, segueix endavant amb la seva política de permissivitat sense immutar-se. «Andratx sembla la Marbella de Mallorca», diu l'oposició, pero Hidalgo té el suport del seu partit, i tira endavant.

Fill de guàrdia civil, exguàrdia civil ell mateix, Eugenio Hidalgo va néixer a Badajoz el 1950. Acompanyant el seu pare visqué molts d'anys a Tarragona i el 1972 comapregué per Mallorca. Hidalgo té ara un patrimoni immobiliari molt important. Els seus partidaris afirmen que ha guanyat doblers amb la seva activitat professional». De fet Hidalgo ha estat en temps passats concessionari de cotxes, concretament de Peugeot i Opel, i fa uns anys tingué un gran cop de sort. Va treure de manera consecutiva i en anys successius la grossa de Nadal i la del Nin. A partir d'aquí justifica que tengui tant de patrimoni.

Ara mateix Hidalgo fa front a diferents denúncies, presentades fins i tot davant la Fiscalia especial de Medi Ambient.

Està acusat de tenir a Son Moner un xalet a una parcel·la de 3.000 metres declarada ARIP. La denúncia és per convertir un magatzem en un habitatge en zona no permesa. Aquest xalet es troba a un centenar de metres de l'edifici municipal. Hidalgo té aquesta il·legalitat privada quasi al costat de la sala de plens.

També s'ha fet a Son Moragues (Port d'Andratx) dues mansions valorades en tres milions d'euros cada una. Una d'elles arriba als 15 metres d'alçada quan el màxim permès és de nou.

Per altra banda, va ser denunciat el passat juliol davant el fiscal per delicte ecològic en haver donat llicència per a la construcció de 16 blocs d'apartaments plurifamiliars en sòl rústic a Montport (Port d'Andratx). Actualment s'investiga si un dels promotors d'aquesta obra és un cosí seu. Curiosament, la urbanitzaciò de Montport està molt a prop de Cala Moragues. Els defensors d'Hidalgo asseguren que «hi ha discrepància dels tècnics sobre si és o no sòl rústic». En el Consell de Mallorca estan ben segurs que Hidalgo deixa fer habitatges per a centenars de famílies dins zona protegida.

Una altra denúncia contra Hidalgo és per haver donat una llicència al seu germà a una zona protegida ANEI (Àrea Natural d'Especial Interès) del Port. Aquesta zona va ser comprada pel Ministeri de Medi Ambient quan el seu titular era Jaume Matas. Però el germà d'Hidalgo s'hi va fer un restaurant, anomenat Las Velas, que després traspassà i ara es diu Il Grillo, de menjar italià. Els hidalguistes asseguren que l'edifici «ja existia des de sempre en aquesta ANEI». Investigacions fotogràfiques aèries demostren que allà només quedaven un parell de parets d'una cosntrucció molt antiga. El germà d'Hidalgo construí pràcticament de bell nou.

Per altra banda, el GOB ha denunciat l'ús fraudulent de la Llei de sòl rústic per part d'Hidalgo en haver atorgat llicències plurifamiliars a zona no edificable de Cala Llamp. També denuncià un magatzem de barques il·legal i l'atorgament de llicències de xalets a parcel·les que no tenen el mínim exigit a més d'obres dins ANEI.

Ara correspon al fiscal especial de Medi Ambient, Adrián Salazar, actuar o no contra Hidalgo.

Aquest curiós batle inicià la seva carrera política al partit ALA (Liberals andritxols). Però finalment el juny del 2005 acabà al PP mentre que la cap d'aquest partit a Andratx, Margalida Moner, era ascendida a consellera d'Agricultura.

L'oposició en el terme, composta per tres regidors del PSOE i dos d'UM, i un del PSM, es demana «quins interessos feren que Jaume Matas i el PP autonòmic consentissin desbancar Margalida Moner, batlessa durant 11 anys i persona del PP, i permetessin que el batle fos el primer d'un altre partit?».

Amb Hidalgo al capdavant, Andratx ha tingut cinc governs municipals. El 2003 signà un pacte amb UM, però el trencaria més tard per anar-se'n amb el PP. Enmig d'un desgavell i ball de càrrecs, s'han multiplicat les irregularitats urbanístiques ja denunciades davant el fiscal.

De moment se sap que la Policia investiga possibles infraccions urbanístiques al Camp de Mar i que el Consell de Mallorca ha retornat per quarta vegada el planejament d'Andratx per algunes deficiències insuperables en l'intent de requalificar sòl rústic en urbà. El no del Consell al plantejament andritxol se centra a impedir la destrucció del rústic a cala Llamp, Biniorella, Camp de Mar, cala Tuent i altres indrets. Finalment, el Consell ordenà una demolició a s'Arracó.

Els escàndols andritxols recorden cada cop més Marbella, on també Gil i Gil feia i desfeia al seu caprici.

2006-10-07 | Etiquetes: | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/43561

Comentarios

1
De: durisimo Fecha: 2006-10-08 21:17

despues de andraix va SENCELLES, a los del gob un beso por las denuncias de ruberts y las obras ilegales; propongo que no se pagen multas, pero que derrumben todas las ilegales, que no prescriban y que la justicia actue mas rapido y no se admitan recursos, si es ilegal que se derrumbe. o.k.. por cierto dicen que en km 5.1 de inca-sencelles se esta constuyendo un casa de 150m en 3500m de terreno con licencia segun el ayuntamiento.¿ como lo hacen ? VALLA CHANHULLO, MENUDO ALCALDE2
De: BARBARA Fecha: 2006-10-08 21:28

EN REFERECIA AL COMENT. ANTERIOR QUE SEPAS QUE NO TIENE LICENCIA PERO ES AMIGO DEL ALCALDE SEGUN SE COMENTA POR EL PUEBLO Y SEGURO QUE NO LA TIRAN ABAJO, PARECE QUE ESTA PARALIZADA POR UNA DENUNCIA PERO LA SEGUIRAS VIENDO AL PASAR DE CAMINO A SANCELLAS POR MUCHOS AÑOS. Y ALGUN DIA PRESCRIBIRA, SE ACABARAN LAS OBRAS.

UN 10 AL G.O.B. YO ME AFILIO3
De: sunny Fecha: 2019-04-25 18:44

Look at the site yahoo text twist free game for all players.4
De: Breakfast Recipes in Hindi Fecha: 2019-05-22 03:45

very nice info.		

Arxius

<Octubre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia