Manacor: un dictamen d’Avel·lí Blasco desmunta la sentència del pont |
(Diari de Balears, 2/10/2011)
El catedràtic de Dret Administratiu i exrector de la UIB diu que el TSJIB “ha emprat arguments clarament discutibles” en la sentència judicial del pont del Riuet
Un dictamen jurídic de 2009 del catedràtic de Dret Administratiu i exrector de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Avel·lí Blasco mostra la disconformitat amb la sentència de 2007 del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), que obliga a la demolició del pont del Riuet de Porto Cristo, i ha conclòs que "els tres arguments essencials en els quals es basa la sentència són clarament discutibles i, en la meva opinió, estan equivocats, amb tot el respecte que em mereixen les decisions judicials". A l'informe emès per Blasco, el catedràtic detalla, punt per punt, tots els tràmits efectuats per l'Ajuntament de Manacor per a la construcció de la infraestructura. Iniciats amb el Pla parcial de 1968 de Manacor, hihavia previst un pont sobre el Riuet, que va ser recollit en les normes subsidiàries de 1980.[Nota de Disúrbia: misteriosament, la notícia no aclareix d'on surt aquest dictamen ni qui el va comanar.]
Arguments
El primer argument en què es basa el TSJIB per fer executar la sentència es per la no-inclusió del pont dins el Pla Director Sectorial de Carreteres (PDSC). Per Blasco, "en aquest cas, el problema a resoldre no és si la ‘carretera' estava prevista dins el PDSC o no, si no si el pont en qüestió constituïa una carretera (en sentit tècnic) en el moment en que s'aprovà el projecte tècnic de construcció", el 2001.
A més, deixà clar que "el pont estava previst en la normativa urbanística, però no com a carretera, si nó com a vial d'enllaç entre dues zones urbanes"; així, "el planejament urbanístic vigent oferia, al meu judici, fonament suficient per executar el pont". També es remet al conveni de 1999 entre el Consell de Mallorca, la Comunitat Autònoma i l'Ajuntament per a la realització del projecte, és a dir, "un acord sobre finançament de les obres d'un pont". Així, conclou que "vull posar de relleu que no compartesc l'argument del TSJIB a la sentència".
Informes
El dictamen també en desmunta el segon punt, que fa referència a la suposada falta d'un informe de la Comissió Balear de Medi Ambient. "El 13 de desembre de 2000, la Comissió Balear de Medi Ambient informà favorablement del projecte, abans que fos aprovat tècnicament, i per tant no existeix la infracció procedimental que afirma la sentència". I com a tercer punt es parla d'un incompliment d'un article del Reglament de planejament urbanístic. Blasco també entén que "el pont pot haver causat perjudicis als habitatges que podrien implicar, però, una suposada responsabilitat patrimonial per part de l'Administració". A manera de conclusió, l'exrector de la UIB i catedràtic de Dret Administratiu avala, en gran mesura, la legalitat del pont del Riuet, que ja ha començat a ser esbucat.