Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > El Superior fa esbucar dotze habitatges de luxe a Andratx

El Superior fa esbucar dotze habitatges de luxe a Andratx

(Diari de Balears, 13/10/2011)

Desestima el recurs de la promotora i confirma la nul·litat de la llicència d’edificació i ús de sòl que l’Ajuntament d’Andratx li donà el 2005. El Consistori, finalment, n’haurà de pagar la demolició

Clara Giner. El Tribunal Superior fa esbucar dotze habitatges de luxe a cala Llamp, Andratx. La sentència obliga l'Ajuntament a fer tot tot el que sigui necessari per restaurar-ne l'ordre urbanístic; és a dir, que el Consistori també n'haurà de pagar la demolició. La Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB confirmà la sentència que al maig de 2009 declarà nul·la una llicència que l'Ajuntament d'Andratx havia atorgat quatre anys abans, en temps de l'exbatle Eugenio Hidalgo (PP), a la promotora Marmacén Sol perquè pogués edificar 24 habitages unifamiliars en quatre blocs de tres plantes a cala Llamp. Finalment, només s'hi construïren 12 apartaments. L'escrit esmentat, ara ratificat, també ordena que la Sala faci les passes necessàries per a "la restauració de l'ordre urbanístic infringit" i es refereix específicament a la "demolició de les obres realitzades amb motiu de la concessió d'aquell permís".

Els magistrats del TSJIB desestimen el recurs interposat per la promotora i li imposen les costes del procés. El Consistori andritxol i el Grup d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), com a parts apel·lades, també en demanaven la desestimació.

Una peça del cas Andratx

Així mateix, els magistrats de la Sala Contenciosa Administrativa han rebutjat la petició de concurrència del fet jutjat amb relació al procés penal del cas Andratx. En concret, es refereixen a la peça separada número 60, per la qual Manuel Zapata, administrador únic de la societat Marmacén Sol, fou condemnat, amb Hidalgo, a una pena de presó inferior a dos anys, ja que pactaren amb la Fiscalia una conformitat. Els magistrats destaquen que l'Audiència condemnà Hidalgo com a autor d'un delicte continuat de negociacions prohibides a funcionaris, prevaricació urbanística, suborn passiu i infidelitat en la custòdia de documents, i que Zapata fou condemnat per negociacions prohibides a funcionaris i suborn.

La Sala assenyala que "ha de donar per reproduït el relat de fets provats" de la sentència condemnatòria de 2010, "en què es relata amb tot luxe de detalls i amb perfecta exhaustivitat que la llicència es concedí amb càracter notòriament injust sobre terrenys no urbans, com un tracte de favor al Sr. Zapata, per part del batle de l'Ajuntament d'Andratx".

Els magistrats assenyalen que "no existeix fet jutjat" i que la concessió del permís s'hi inclou per apreciar la comissió de delictes, però que la "sentència penal imposà una pena als implicats en la trama delictiva, però no decidí amb relació a l'anul·lació de l'acte administrariu autoritzat". Afegeixen que són coses diferents les conductes penals i el procés contenciós administratiu -nul·litat-. La Fiscalia acusava Hidalgo en aquesta peça del cas Andratx d'haver rebut un "regal" o donatiu d'uns 60.000 euros del promotor immobiliari per ajudar-lo a aconseguir la llicència urbanística a cala Llamp, tot i tenir la qualificació de sòl protegit.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/70573

Comentarios

		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia