Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Andratx: Anticorrupció demanarà 6 anys i mig de presó per a Jaume Massot

Andratx: Anticorrupció demanarà 6 anys i mig de presó per a Jaume Massot

(Diari de Balears, 10/12/2010)

L'excap d'Urbanisme d'Andratx serà un dels acusats en el judici que se celebrarà el 14 i 15 de desembre

Europa Press. La Fiscalia Anticorrupció sol·licita sis anys i mig de presó contra l'excap d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Andratx i exdirector general d'Ordenació del Territori, Jaume Massot, per informar a favor d'una llicència per a la construcció d'un habitatge familiar en terreny protegit, uns fets pels quals serà novament jutjat, al costat d'uns altres quatre acusats, entre els pròxims dies 14 i 15 pel tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial. En concret, el Ministeri Públic l'acusa en el seu escrit de qualificació, a què ha tingut accés Europa Press, d'un delicte contra l'ordenació del territori, un altre de falsedat en document oficial i un últim de prevaricació, en el marc de la peça 4 del cas Andratx. En la mateixa línia, demana dos anys de presó per al zelador municipal Jaime Gibert, sis mesos per a l'assessor jurídic de l'Ajuntament Jacobo Rodríguez Miranda, tres anys i deu mesos per a l'arquitecte Joaquín Ozonas i tres anys i quatre mesos per a la propietària del terreny Maria Porcel.

Per la seva part, l'acusació particular, exercida pels lletrats Josep de Luis i Isabel Fluxà en representació del Consistori andritxol, reclama sis anys de privació de llibertat per a Massot, qui ja compleix condemna en el centre penitenciari de Palma per unes altres dues peces separades d'aquesta complexa causa. Així mateix, demana cinc anys i vuit mesos contra Gibert, quatre per a Ozonas i un per a Rodríguez Miranda. En les seves conclusions provisionals, la Fiscalia assenyala que quan Porcel va subscriure el contracte de compravenda de la seva finca per 12 milions de pessetes, el juliol de 2001, aquesta anava condicionada a l'obtenció d'una llicència d'obres per a construir un habitatge, malgrat que el terreny s'ubicava en un Area Rural de Especial Interés (ANEI) [Nota de Disúrbia: ARIP o ANEI??] i per tant era impossible legalment autoritzar l'execució, dau a més que en aquell moment no existia cap habitatge que pogués reformar-se sinó tan sols fragments d'uns murs en ruïnes des de feia més de 20 anys.

Així, Porcel va encarregar a Ozonas, arquitecte de la seva confiança, la redacció d'un projecte que possibilitàs obtenir la llicència, i que va faltar "intencionadament a la veritat fent constar nombroses dades i elements inveraços a fi de falsejar la verdadera situació i possibilitar una certa aparença de legalitat", segons manté l'acusació. Així, en ell es va simular que preexistia un habitatge i que les obres pretenien reformar-la, a la qual cosa es van afegir plans amb elements constructius inexistents, després del qual Massot, el febrer de 2002, va informar favorablement de la llicència a posta de la qual era "contrària a dret". Per la seva part, Rodríguez Miranda, prossegueix l'escrit, va emetre un informe jurídic favorable a la concessió, coneixent "àmpliament" la inexistència de l'habitatge anterior, per a posteriorment avalar Massot una altra llicència per al projecte d'execució. Tal com assevera la Fiscalia, les obres no van suposar cap rehabilitació ja que es van demolir les ruïnes existents, i el nou habitatge es va ubicar en una altra part diferent d'on es trobaven les restes antigues.

Gibert seguí ordres de Massot

En aquest context, Gibert va emetre un informe, ja l'abril de 2005, en el qual feia constar que les obres s'havien executat conforme a les llicències atorgades malgrat saber que "no era cert", seguint "ordres expresses de Massot". "No només no va realitzar cap acte per impedir l'edificació sinó que ometent la seva obligació legal de perseguir obres il·legals i delictives va dur a terme quants actes eren necessaris per possibilitar que els promotors realitzassin i legalitzassin la seva edificació il·legal", postula Anticorrupció. Tant la Fiscalia com l'acusació particular reclamen la demolició de les obres aixecades de forma presumptivament irregular, a més de declarar la nul·litat de les llicències administratives atorgades per al projecte bàsic i el d'execució.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/68406

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia