Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Ordenada la demolició d'un bloc de pisos aprovat per la trama d'Andratx

Ordenada la demolició d'un bloc de pisos aprovat per la trama d'Andratx

(Diari de Balears, 9/03/2007)

És la primera sentència del TSJB que mana la restitució del solar a l'estat originari

P.C. Palma.
La justícia comença a actuar amb contundència davant dels excessos urbanístics al municipi d'Andratx. Una sentència dictada per la Sala contenciosa Administratiu del Tribunal Superior de Balears (TSJB) ordena l'Ajuntament andritxol a tramitar «amb urgència l'expedient administratiu de demolició de l'edifici d'habitatges de l'avinguda Gabriel Roca, número 80, del Port d'Andratx». A més, ordena restituir els terrenys a l'estat original per a la seva utilització pública com aparcament, conforme al destí establert pel vigent Pla d'Ordenació Urbana. La sentència estimà el recurs d'una veïna d'Andratx en contra d'una resolució inicial dictada per un jutge, que sí avalà l'habitatge autoritzat per un decret de batlia, número 1816/03, de 4 de novembre de 2003, pel qual suspenia la suspensió dels actes d'edificació emparats per una llicència anterior. En l'autorització per convertir en habitatge terrenys destinats a un aparcament, apareixen gairebé tots els imputats a la suposada trama de corrupció urbanística d'Andratx, com l'exdirector d'Ordenació del Territori Jaume Massot, l'aparelladora Maribel Seguí, el lletrat Ignacio Mir i l'exbatle Eugenio Hidalgo. Massot, al costat de Jacobo Rodríguez Miranda, emeté un informe tècnic especificant que la classificació del sòl era urbà, amb la peculiaritat que aquest informe fou elaborat només un dia abans que el 6 de juliol de 2001, la comissió de govern de l'Ajuntament d'Andratx acordàs la concessió de llicència d'obra major per a la construcció de l'edifici d'habitatges a l'avinguda Gabriel Roca 80. Aquest acord especificava que els informes tècnics precedents classificaven el terra com «urbà» i la zonificació «central intensiva».

Tanmateix, el mateix Massot, el 7 de febrer de 2002, admeté un error tècnic en la qualificació del sòl, que té la qualificació de sòl viari al Planejament general, i no de sòl lucratiu zona central intensiva, tal com s'establia al full de característiques de la memòria urbanística del projecte. A aquesta rectificació també s'uní el lletrat Ignacio Mir, qui admeté que «ens trobam davant d'un presumpte acte nul, ja que és un acte exprés contrari a l'ordenament jurídic pel qual s'adquireix un dret a edficar, quan no es té els requisits essencials per a la seva adquisició». També intervingué la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Artístic del Consell de Mallorca, que acordà «mantenir la qualificació d'aparcament, atesa la falta de justificació del canvi d'ordenació efectuada després de l'exposició pública del document».

El propietari del terreny presentà un escrit a l'Ajuntament interessant l'aixecament de la suspensió de les obres, petició que acompanyà amb una certificació expedida per l'arquitecte Rubio Blanes, on es diu que la qualificació del sòl era «zona central intensiva» lucrativa, que «no tenia la qualificació de sòl viari al Planejament general». Després, dos informes tècnics, firmats per Maribel Seguí, cap accidental de l'Àrea de Medi Ambient, Urbanisme i Contractació, i el lletrat Ignacio Mir van donar la raó al propietari del terreny assenyalant que: «Personat al lloc s'observa que l'eixamplament de vial no existeix i per tant no procedeix la seva conservació ni la seva execució en no estar inclòs al sistema viari a crear».

2007-03-09 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/47803

Comentarios

		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia