El batle de Petra, esquitat per una obra il·legal en terreny rústic |
(Ara Balears, 11/12/2016)
L’Ajuntament evita que el nom de l’esposa surti a l’expedient d’un xalet ampliat sense llicència
MIQUEL BARCELÓ Petra. L’Agència de Disciplina Urbanística (ADU) del Consell de Mallorca ha instat l’Ajuntament de Petra a obrir un expedient d’infracció al titular d’una finca rústica per obres il·legals. La parcel·la en qüestió, a la finca de sa Cova, està registrada a nom de la dona del batle, Apol·lònia Bauzà Gayà, i del seu oncle, Pedro Gayà Sancho. Ambdós figuren com a propietaris de dues meitats indivises, segons consta en el Registre de la propietat de Petra. El batle, Salvador Femenías (El Pi), a instàncies de l’ADU, el 31 de maig obrí expedient sancionador a “Pedro Gayà Sancho i 1” “com a promotor”. El motiu de l’expedient era “l’ampliació -sense llicència- de l’habitatge existent (golfes damunt habitatge de 15 m2, construcció de magatzem de 16 m2, esplanada de formigó de 40 m2 i piscina de 40 m2 per valor de 37.048 euros (...)”, segons consta en la notificació signada pel batle. Els serveis administratius locals podrien haver recorregut a l’expressió “Pedro Gayà Sancho i 1” per amagar la identitat de la copropietària del xalet “fora d’ordenació”, la dona del batle, Apol·lònia Bauzà Gayà. Curiosament, una de la meitats de l’obra il·legal era del mateix Salvador Femenías fins al 10 de març de 2016, data en què fou registrada a nom de l’oncle de la seva dona per 22.500 euros a pagar en 48 pagaments mensuals, segons assenyala el Registre de la propietat. La primera mensualitat fou liquidada el 23 de març de 2016.
L’operació immobiliària de la finca de sa Cova, en la qual participà el batle com a part venedora, coincideix en el temps amb la denúncia per part de l’oposició municipal, Més per Petra (9 de febrer de 2016), referida a la demolició quasi total d’una casa al carrer Ample de Petra, obra en la qual apareixen els mateixos protagonistes: la dona del batle i el seu oncle Pedro Gayà. En aquest cas, la dona del batle hi surt com a sol·licitant de dues llicències d’obra menor (1 d’abril de 2014 i 20 de gener de 2016). El propietari de la casa és el seu oncle.
Segons alguns veïns de la zona de la finca de sa Cova copropietat de la dona del batle, i expedientada per ell mateix, durant l’estiu hi ha estrangers a la casa.
Atès que la seva esposa n’és afectada com a titular de l’habitatge -a parts iguals amb el seu oncle-, Salvador Femenías, en declaracions a l’ARA Balears, va assegurar que ningú de l’Ajuntament l’assessorà que s’hagués d’abstenir d’intervenir en el procediment, tal com l’afectava en el moment d’iniciar l’expedient sancionador la Llei 30/1992, de 30 de novembre del règim jurídic del sector públic, vigent fins al 2 d’octubre passat, en què entrà en vigor la Llei 40/2015, d’1 d’octubre de 2015 del règim jurídic del sector públic.
Femenías se’n desentén
“El secretari no em va dir res que no ho pogués fer”, d’obrir l’expedient, s’ha justificat el batle de Petra. “Si hi ha res que no està dins la legalitat, s’hi haurà d’actuar. Si ho vaig fer és perquè ho podia fer (...) però jo m’informaré de si ho podia fer o no”, obrir expedient sancionador, ha apuntat. En qualsevol cas, al batle li serà difícil al·legar ignorància de les suposades il·legalitats detectades a l’habitatge, tenint en compte que n’era copropietari juntament amb la seva dona quan s’hi va dur a terme l’ampliació.
Totes les operacions i els registres indiquen que el batle actual hauria intentat quedar al marge de l’escàndol venent la seva meitat a l’oncle de la dona per 22.500 euros, a pagar en 48 mensualitats, perquè en el moment de fer-se l’operació de venda les obres d’ampliació de la casa i de la piscina ja estaven executades. Malgrat que el batle se’n deslliga, ell apareix a l’epicentre de l’escàndol, i més en signar la resolució de l’inici de l’expedient sancionador, en què el secretari municipal, Francisco González Benito, consta com a instructor i el funcionari Miquel Febrer Roca, com a secretari de la instrucció.
Ara bé, si l’Ajuntament no en restableix la legalitat, l’Agència de Disciplina Urbanística del Consell podria derogar-se les competències [Nota de Disúrbia: subrogar-se...]. Atès que Salvador Femenías deixarà la batlia dia 17 d’aquest mes, en virtut del pacte de govern que signà amb el PP el juny de 2015, el nou batle conservador, Martí Sansaloni, es trobarà amb dues polèmiques urbanístiques per tancar (la resolució de l’ampliació d’un habitatge al número 37 del carrer Ample i el xalet de sa Cova), abans que els casos d’obres il·legals que afecten el seu soci de govern puguin arribar als jutjats.
La devolució de taxes a la dona acaba en el compte propi
L’obra de reforma de la casa del número 37 del carrer Ample, propietat de Pedro Gayà Sancho, ha afegit un nou capítol a la polèmica desfermada entorn d’obres irregulars que esquiten Salvador Femenías. Per a la legalització d’una reforma feta amb dos permisos d’obra menor -atorgats l’1 d’abril de 2014, el primer, i el 20 de gener de 2016, el segon-, Apol·lònia Bauzà presentà, després d’obrir-li expedient d’infracció, un projecte d’obra major. Paralel·lament, demanà que l’Ajuntament li reintegràs les taxes abonades pels dos permisos d’obra menor.
L’Ajuntament, efectivament, tramita la devolució i ingressà la suma de les dues llicències menors (1.086 euros) a un compte corrent del qual és beneficiari el batle. La transferència la va comanar el mateix Salvador Femenías el 14 de juliol d’enguany.
La obra menor atorgada per a la casa era per “arreglar-ne el terrat, enrajolar la planta del pis, el bany i la paret mitgera, el dipòsit d’aigua, i l’obertura d’una finestra ja existent”. A l’hora de la veritat, la reforma anà més enllà. L’oposició municipal recordà al batle que “només han deixat sencera la façana”. “Tal vegada s’han excedit”, reconegué aleshores Salvador Femenías.