Alaró: un plet per una canonada de 50 metres |
(Ara Balears, 30/10/2016)
Veïns s’enfronten a l’Ajuntament d’Alaró pel que consideren incompliments en l’execució d’unes obres
JAUME VINYAS. Els veïns del carrer Solleric, a Alaró, han perdut la paciència després d’haver viscut 12 anys sota l’amenaça d’un projecte urbanitzador que, un cop materialitzat, ha acabat alterant significativament l’entorn idílic en què vivien. El projecte fou aprovat l’any 2003 i compleix tots els requisits legals. Amb tot, es van constituir en una plataforma en començar les obres, el mes de juny, i han contractat els serveis d’un advocat per fiscalitzar el que consideren una execució dubtosa del projecte. Es tracta de la construcció de 28 habitatges en un espai de gran valor paisatgístic. “S’han carregat un camí del segle XVIII, amb una paret de marge i un tram de l’antiga síquia àrab”, lamenta Gabriel Simonet, un dels veïns.
La marjada es trobava només a dos metres de la porta de ca seva. Ara, a través de la finestra, només hi veu un caramull de terra i excavadores. El que més li preocupa, però, és la seguretat. Aquest carrer és procliu a ser escenari de torrentades. És evident que les pluges no són un fenomen habitual, però encara pesa el record d’una dona arrossegada pels aiguats, l’any 2006. Un dels requisits que el Consistori va imposar a la constructora va ser la instal·lació d’una xarxa de pluvials que elimini els riscos. Fa unes setmanes, però, l’empresa es va adonar que en la cruïlla amb el carrer del Puig, de pendent molt pronunciada, hi passa una línia de tensió mitjana i es va negar a fer la instal·lació al·legant motius de seguretat. La solució que proposen, diuen els veïns, és instal·lar-hi una sèrie d’embornals, que els afectats consideren insuficients. “Per aquí ja no hi passam”, diu Simonet. “Si no ens donen una solució satisfactòria anirem fins al final”.
La versió del Consistori
Des del Consistori, asseguren que estan “sorpresos” davant les queixes dels veïns. El regidor d’Urbanisme, Guillem Balboa, entén que puguin sentir-se molestos per les obres, però nega que els hagi ningunejat, tal com asseguren. “Evidentment, no els n’inform cada dia, però van demanar tota la informació i se’ls va donar”. “Van trigar més d’un mes, després de donar-nos llargues en repetides ocasions”, replica Simonet. “Vam patir un retard a l’hora de fer les fotocòpies, això es tot, però és que hi havia documents i plànols de l’any 2003. Això no es fa d’un dia per l’altre”, contesta el regidor.
Balboa és perfectament conscient de la “sensibilitat” que hi ha entre els veïns respecte del risc d’inundacions arran del desgraciat accident d’ara fa una dècada. Nega, però, que el Consistori permeti que la constructora incompleixi la imposició d’instal·lar les canonades. “Ens hem trobat amb una impossibilitat tècnica i hi estam cercant una alternativa”. La línia de tensió mitjana, assegura, “fa gairebé impossible posar el diametre de tubs que hi havia previst, perquè no hi ha l’espai de seguretat que ho permeti”, insisteix.
Amb tot, els veïns temen que, amb la instal·lació dels embornals, el Consistori i la constructora es donin per satisfets i apliquin la política de fets consumats . El seu misser ja ha presentat un escrit d’al·legacions en el qual critica “la manca de rigor” del Consistori i els retreu que no hagin proporcionat tota la informació.
Desacord per les modificacions
Els veïns asseguren que, en el llarg camí administratiu que ha patit el projecte, s’han produït fins a sis modificacions. Balboa ho nega, assegura que l’any 2008 un anterior govern municipal va arribar a un acord amb els veïns i la constructora per rebaixar les dimensions del projecte. Llavors, però, fou el Consell de Mallorca el que no va acceptar les modificacions, i la constructora es va acollir al projecte inicial de nou.
“No és el projecte que ells volien, no és el projecte que l’Ajuntament volia, però és que el que tots volíem, el Consell el va tumbar. No ens queda més remei que fer aquest, que és el que es va aprovar, el que va passar tots els filtres i sobre el qual es van poder fer alegacions; i se n’haurien pogut fer més l’any 2003”, diu Balboa, que no respon per la gestió dels seus antecessors.
“Que l’Ajuntament ho hagi fet escrupulosament bé des de l’any 2003 fins ara? Això no t’ho puc assegurar. D‘ençà que hem començat, hem intentat fer les coses de la manera més racional possible. Sabem que és complicat, que la gent està cremada; però arriben a dubtar i a discutir coses que, en realitat, són qüestions tècniques que ells tampoc no dominen. Volen fer d’arquitectes, d’enginyers i d’advocats”, diu.
En efecte, Simonet ja fa d’enginyer. Observa fixament les obres i pren nota, perquè sospita que l’empresa està fent mangarrufes per edificar a una cota més alta de la permesa.
Ara que li han destrossat les vistes i li han devaluat la propietat, ja té clar que no li queda res més per perdre .