MÉS-Esquerra de Manacor demana debatre el traspàs al Consell de Mallorca de l’urbanisme dins rústic |
(Ara Balears, 3/03/2016)
Denuncia que hi ha quasi un miler d’expedients oberts sense concloure’s i que col·lapsen l’Ajuntament
M. Barceló. El grup majoritari a l’Ajuntament de Manacor, MÉS-Esquerra, ha presentat una moció per ser debatuda en un proper ple a través de la qual es demana un ampli debat per tractar l’adhesió de Manacor a l’agència de protecció de la legalitat urbanística i territorial de Mallorca, que depèn del Consell.
MÉS-Esquerra està a favor d’aquest traspàs competencial en matèria d’urbanisme, per tal de poder anar alleugerint el greu col·lapse que pateix l’Ajuntament a l’hora de resoldre els expedients. Joan Llodrà, del grup MÉS-Esquerra, xifra en prop d’ un miler els casos d’infracció sense resoldre’s que té el departament municipal d’Urbanisme.
El principal partit de l’oposició pretén que es “valori dins la comissió municipal d’Urbanisme o dins una ponència creada amb aquest fi els pros i els contres d’adherir el municipi a l’agència de protecció de la legalitat urbanística i territorial de Mallorca per tal de, abans d’acabar el primer semestre de 2016, poder decidir-ne o no l’entrada”.
El municipi de Manacor és el segon més gran de Balears, amb 260 quilòmetres quadrats d’extensió. Ara té tres zeladors per vigilar que es compleixi la normativa urbanística, però durant dècades només n’ha tingut dos. “Fins ara no hi ha hagut voluntat política de resoldre el problema de l’urbanisme il·legal”, segons Llodrà. “Si cedíssim les competències dins rústic al Consell, es podrien centrar els serveis municipals de control a les zones urbanes”, adverteix.
Manacor té una dotzena de nuclis urbans i molts quilòmetres quadrats de terreny rural. Les infraccions detectades al llarg dels anys han creat un enorme gruix d’expedients, “molts dels quals prescriuran” per manca de mitjans humans “i de voluntat política”, segons Llodrà. La millor manera de posar-se al dia, s’explica des del grup M-Esquerra, és traspassar les competències de l’urbanisme dins rústic al Consell, després d’intentar arribar a un consens polític que es vol canalitzar a través d’un debat previ dins la mateixa comissió municipal d’Urbanisme o dins una ponència.