L'Agència de Disciplina Urbanística triplicarà la superfície sobre la qual té competències |
(Ara Balears, 13/11/2015)
El director gerent, Bartomeu Tugores, vol impulsar aquest òrgan i promoure el compliment de la normativa en sòl rústic
JAUME PERELLÓ. “Tenc el compromís de posar l'agència al servei de la disciplina urbanística, que és el motiu pel qual va ser creada, i crec que tenim el deure de fer-ho”, ha declarat aquest dijous el nou gerent de l'Agència de Disciplina Urbanística, Bartomeu Tugores, un organisme que estava cridat a ser clau per posar ordre en matèria de compliment de la normativa territorial i que els darrers anys ha patit un important abandonament [Nota de Disúrbia: cómorrl?].
Aquest òrgan dependent del Consell de Mallorca té com a missió preservar el sòl rústic de l'illa, però només d'aquells ajuntaments que voluntàriament cedeixin aquesta competència, la disciplina, que la llei reserva als municipis [Nota de Disúrbia: això és fals, perquè també actua a tot Mallorca per subrogació]. Tot i ser creada el 2009, només havia aconseguit que quatre ajuntaments, i de petita mida, acceptassin cedir el control de la disciplina [Nota de Disúrbia: una altra mentida, perquè han estat set, entre ells Marratxí]. En el fons, aquesta situació va posar de manifest que l'urbanisme és un instrument molt poderós i que pràcticament ningú no volia deixar-lo en mans de la institució supramunicipal. “La proximitat entre administrador i administrat és un problema en matèria urbanística, i aconseguir-hi major distància era el sentit original de l'agència, i crec que és el que hem d'aconseguir que tengui: fer complir la normativa, senzillament, perquè ja no sigui un regidor que coneix personalment l'afectat qui ha de signar una demolició o una multa”, ha declarat a l'ARA Balears Bartomeu Tugores.
De fet, el mandat no ha començat gens malament en aquest sentit. Els ajuntaments d'Artà, Felanitx, Sóller i Manacor han anunciat que cediran la disciplina urbanística a l'agència. Amb aquesta incorporació, el territori de sòl rústic controlat per l'organisme del Consell passarà de 300 a 900 quilòmetres quadrats. Queda per veure si amb el canvi polític a Manacor, fruit de la moció de censura, es mantindran aquestes intencions o si PP i El Pi voldran conservar la disciplina d'un municipi que té el sòl rústic ben carregat d'irregularitats.
Bartomeu Tugores és conscient del repte i que implicar-hi els ajuntaments és fonamental. “Una de les propostes que tenc pensades és obrir el debat sobre la disponibilitat dels recursos generats per les multes de l'agència. Si aquests van a parar als municipis que ens ho han delegat, pens que els resultarà més atractiu cedir les competències. Les multes poden ser un recurs important per a molts ajuntaments, i crec que hem de donar-los la possibilitat que gestionin directament aquests fons, perquè són ells els qui coneixen les seves necessitats. De fet, crec que s'hauria de revisar el reglament de l'agència quan fa referència al fet que els doblers s'han de dedicar a projectes territorials, i obrir-ho perquè siguin els mateixos municipis inscrits que tinguin autonomia per triar a què destinen els doblers”, afirma [Nota de Disúrbia: és una llàstima que la LOUS prohibeixi fer això...].
L'agència té, segons la relació de llocs de treball del Consell, uns 25 treballadors, però en realitat només n'hi ha 14 que hi fan feina. “Evidentment, amb les noves incorporacions i amb les que esperam poder fer, necessitarem que la dotació de personal sigui la prevista orgànicament. Dels set zeladors que hi ha previstos, només n'hi ha tres actualment [Nota de Disúrbia: de fet, són quatre, algú sembla estar ben mal informat...], i és evident que haurem d'incrementar-los perquè ara tendrem més quilòmetres quadrats, i ganes de tenir-ne cada vegada més i fer el servei que ens pertoca, que pens que és essencial”.
Tomeu Tugores té una llarga experiència en matèria urbanística. Darrerament havia ocupat una plaça d'assessor a l'Ajuntament d'Andratx i va ser gerent d'urbanisme a Cort durant l'etapa d'Aina Calvo. També va ser tècnic de l'Ajuntament de Muro, on va protagonitzar un important enfrontament amb el batle Jaume Perelló, qui no va poder consentir la posició independent de Tugores en un informe elaborat sobre el projecte del camp de golf de Son Bosc. Tugores és llicenciat en Dret per la UIB, especialista universitari en Dret urbanístic i Dret local, com també en infraccions urbanístiques, aquesta darrera titulació per la Universitat de València.