Pollença: el xalet de Cortina quedarà sense aigua ni llum |
(Ara Balears, 21/08/2015)
M.B. L'empresari Alfonso Cortina haurà d'abandonar el seu xalet de Formentor, si fa cas de la petició de l'Ajuntament, que ha decretat que no pot ocupar la seva mansió perquè no disposa de final d'obra. L'Ajuntament ha signat avui l'ordre perquè tant l'empresa que li subministra l'electricitat, Gesa, com la que s'ocupa de l'aigua corrent, Immobiliaria Formentor, li tallin els subministrament.
A partir de la rebuda de la notificació, s'obre un termini de 48 hores perquè l'expresident de Repsol abandoni el xalet, segons ha indicat el regidor d'Urbanisme, Bartomeu Cifre. Cortina també té la possibilitat de presentar un recurs, però aquest no paralitza l'actuació de l'Ajuntament. Pel que fa al precintament de la mansió, és poc probable, segons Cifre, ja que aquestes actuacions se solen dur a terme en obres en procés de construcció.
El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) va anul·lar la llicència de Villa Cortina el desembre de 2014 a causa de l'impacte visual, que trenca l'harmonia del paisatge de Formentor. El litigi l'havia encetat un veí (l'empresa Masampe SA), el qual el 6 d'agost interposà una denúncia davant l'Ajuntament per infracció urbanística, ja que l'empresari ocupava la seva mansió sense disposar de final d'obra ni cèdula d'habitabilitat. Dies després, els tècnics del Consistori confirmaren que la casa estava habitada.
La legalització
Per altra banda, l'empresari intenta legalitzar la mansió sense haver-ne d'esbucar cap part. Després de la sentència del TSJIB, que obria la porta a la possibilitat de legalitzar el xalet, Cortina presentà un projecte que proposava dissimular-ne l'impacte paisatgístic amb accions com la sembra d'arbres davant la façana. Aquest projecte es va denegar i Cortina va contestar amb un recurs, que l'Ajuntament ha de contestar amb un nou informe. L'empresari defensa que l'edificació té dues plantes i no tres, tal com constata la sentència del TSJIB i comprovà l'Ajuntament després d'una inspecció a l'edificació.
La llicència de Villa Cortina data de l'any 2005 i va ser signada per l'exbatle Bartomeu Cifre Ochogavia, actuant de primer edil en funcions. La sentència judicial que l'anul·la apel·la al gran impacte paisatgístic de l'edificació i insta a restablir la legalitat mitjançant la demolició, si les obres realitzades "no fossin legalitzables". Aquesta escletxa final és la que aprofita l'empresari per intentar legalitzar el xalet sense tomar res.