Inca i Artà preveuen delegar la disciplina urbanística al Consell |
(Ara Balears, 19/06/2015)
La legislatura passada no s'hi adherí cap consistori
MARGALIDA BONNÍN. L'Agència de Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial de Mallorca s'engrandirà amb la configuració dels nous consistoris. De moment, Artà i Inca han confirmat que preveuen adherir-s'hi. Altres municipis, com Llubí, valoren la possibilitat.
Aquesta és una dada destacable si es té en compte que actualment només hi ha sis municipis amb la disciplina urbanística delegada al Consell. Són Campanet, Son Servera, Puigpunyent, Marratxí, Montuïri i Algaida. Durant la legislatura passada, cap ajuntament s'hi va adherir i un, Valldemossa, la va deixar.
Artà
En el cas d'Artà, el primer ple ordinari del nou equip de govern, que es farà al juliol, durà aquest punt a l'ordre del dia. La delegació de les competències a l'agència és una de les condicions posades per Alternativa per Artà (1) per entrar a l'equip de govern. Si aquesta condició no es respecta, preveu sortir-ne.
L'Ajuntament artanenc ha rebutjat en altres ocasions l'entrada a l'agència. La darrera fou el setembre de 2013. Aleshores, ni El Pi ni el PSOE, que s'han compromès a donar-hi suport, no votaren favorablement a la iniciativa.
Inca
Pel que fa a la capital del Raiguer, també preveu entrar-hi, tal com confirmà el nou regidor d'Urbanisme, Biel Frontera (MÉS). Ara bé, cal tenir en compte que l'agència està pensada per als ajuntaments petits, amb menys recursos per fer complir la disciplina urbanística i una política de proximitat que sovint fa més difícil l'objectivitat en les sancions a les obres il·legals.
Novetats a l'Agència
Frontera destacà la possibilitat que durant la propera legislatura els ajuntaments adherits es puguin veure recompensats amb la devolució de part d'allò recaptat en sancions, tal com indiquen els seus estatuts. Les negociacions per arribar a un acord de govern al Consell de Mallorca inclouen aquesta mesura. Suposaria que un tant per cent d'allò que es recaptàs repercutiria en els ajuntaments, directament o bé a través d'una línia de subvencions.
Això no obstant, des de l'agència recorden que el cobrament de les multes ha davallat a causa de la crisi i que aquest és lent. "No és una font d'ingressos, hi ha moltes dificultats per cobrar", ha explicat el gerent de l'agència, Maties Morey. Moltes de les infraccions s'abonen anys després que s'hagi imposat la multa.
Per altra banda, també es discuteix la possibilitat de potenciar-la i dotar-la de més recursos que li permetrien augmentar el nombre d'inspectors.
Què és
L'agència de protecció de la legalitat urbanística i territorial de Mallorca es va crear l'any 2009. El seu objectiu era la cessió per part de la majoria d'ajuntaments de l'illa de les competències municipals d'inspecció, sanció i restabliment de la legalitat urbanística.
L'any 2014 inicià 28 procediments sancionadors i de demolició, imposà 28 multes per valor d'1,5 milions d'euros i dictà 18 ordres de demolició.