Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Per una Mallorca millor (opinió)

Per una Mallorca millor (opinió)

(Diario de Mallorca, 3/05/2015)

Grup d'opinió d'arquitectes

Si fa unes setmanes publicàvem un decàleg d'idees per a millorar Ciutat, pensam que en aquest temps de promeses, també seria bo plantejar el que la nostra illa, el nostre territori en definitiva, necessita.

1. Per una mobilitat sostenible

La mobilitat s'ha de tractar de forma integral, i una primera mesura podria ser la remodelació dels departaments de transports del Govern i el de carreteres del Consell, ja que trobam que l'actual divisió de tasques no serveix. Ja és hora que el departament de carreteres del Consell es reconverteixi en un departament de mobilitat i que a l'hora d'afrontar un problema tengui en compte no només els automòbils, sinó també el transport públic i que sempre s'han de respectar els recorreguts de vianants i ciclistes. També ja és el moment de tenir una visió de la mobilitat de tota l'illa amb un pla específic de vies per a ciclistes, polivalent i amb uns criteris que unifiquin les iniciatives disperses existents (ecovies, rutes cicloturístiques, carrils bicis), que serveixi tant per al cicloturisme com per als desplaçaments quotidians i que permeti anar de poble a poble per vies segures i eficients.

2. Defensa del patrimoni public

Hauríem d'aturar la privatització dels terrenys de domini públic i la mercantilització dels espais naturals, així com resoldre definitivament els continus problemes d'accés a la natura amb una llei de camins que fomenti la recuperació de tots els camins públics i drets de pas. Una Llei que els defineixi, que doni les pautes per identificar-los, els procediments per incorporar-los a l'inventari de bens públics i finalment lliurar-los a la població. Una llei que concreti uns terminis perquè les administracions actuïn i així es pugui resoldre definitivament aquest conflicte.

3. La protecció del sòl rústic

Hem d'intentar evitar els nous creixements sobre el sòl rústic prioritzant el reciclatge d'espais urbans degradats ja existents. També hauríem d'augmentar el grau de protecció del sòl d'interès agrari ampliant els definits actualment i eliminat la pressió edificatòria sobre ells, per tal d'afavorir realment el seu ús agrari.

Un altre tema que s'hauria de considerar és com incentivar les implantacions d'instal·lacions fotovoltaiques en sòl urbà per tal d'evitar que aquestes s'ubiquin en sòl rústic.

4. La protecció del paisatge

Creiem que ja és hora d'aprovar una llei del paisatge que introdueixi la figura de l'estudi d'impacte paisatgístic en els planejaments, les grans obres en sòl urbà i actuacions en sòl rústic. Una llei que intenti minimitzar el fort impacte que generen les edificacions de les urbanitzacions en terrenys de forts pendents que fins ara havien estat inedificades.

Una llei que mani l'elaboració d'un catàleg de grans impactes negatius sobre el paisatge (es Fogueró d'Alcúdia, pedreres d'Establiments...) i defineixi quines mesures correctores s'haurien d'aplicar. Que recondueixi els greus impactes paisatgístics i territorials que es generen amb l'aplicació de lleis sectorials com la turística i l'agrària.

5. Restituir la seguretat juridica i el urbanisme

Amb l'excusa de la crisi, algunes lleis recents (d'ordenació i ús del sol, turística, agrària) han trastocat tot el sistema urbanístic construït durant els darrers vint anys, atorgant privilegis a determinats sectors i premiant les infraccions urbanístiques. Així s'haurien de revisar els articles i disposicions clarament injustos i tornar a restituir l'interès general per sobre del particular, amb una visió global del territori que nomes s'obté des de l'urbanisme. També consideram fonamental traslladar part de la disciplina urbanística dels ajuntaments cap a organismes autònoms i independents, reforçant els mecanismes d'intervenció i control de l'agència del Consell Insular.

6. Una illa de pobles

Volem una illa policèntrica, formada per pobles que mantenguin les seves característiques pròpies, que estiguin ben abastits i connectats amb transport públic. Hauríem de reconèixer la identitat dels nuclis tradicionals i preservar-los, estudiant la possibilitat d'eliminar del Pla Territorial les àrees de creixement, que indiquen per on han de créixer els pobles, en molts de casos de manera inadequada, i substituir-les per una delimitació de les zones cap a on no han de créixer, per tal de preservar així la seva fesomia més característica.

7. Reciclatge urbà

S'haurien de posar en marxa, encara que s'hagin de revisar, els plans de reforma integral de les principals zones turístiques (Platja de Palma, cala Millor, Magaluf) i executar algunes obres de manera immediata.

8. Protecció del petit comerç i diversificació de l'activitat econòmica

Hauríem de protegir el petit comerç tradicional mitjançant un nou pla director sectorial d'equipaments comercials que reguli la implantació de noves grans superfícies en un territori ja saturat. També hauríem de fomentar una adequada distribució de l'activitat econòmica en els municipis, assegurant la viabilitat dels tallers dins els pobles i la petita indústria i magatzems dins els polígons industrials.

9. Limitació dels creixements de l'aeroport i el port

Si el nostre territori i els nostres recursos són limitats, l'aeroport i els ports també ho haurien de ser. Hauríem de tenir clar que un i altres no poden créixer sense límits i apostar per afavorir la qualitat i l'equilibri. Hauríem d'aturar els creixements purament especulatius i pel que fa als ports comercials, potser aprofitar millor el fet de disposar de dos ports, el de Palma i Alcúdia, situats als dos extrems de l'illa. Més concretament s'haurien que revisar els criteris de l'avanç del pla director del port de Palma optimitzant l'aprofitament de l'existent, destinant-lo a usos exclusivament portuaris i evitant la necessitat de construir un nou dic de l'oest exterior.

10. Creació d'una oficina tècnica de planejament i projectes supramunicipals

Un moment de crisi és un bon moment per a la planificació, ja és hora que el Consell, apart de la supervisió i control, també proposi, elabori i executi els grans projectes d'àmbit supramunicipal. Seria interessant, per exemple, avançar cap al desenvolupament d'una xarxa de grans parcs periurbans supramunicipals, situats a prop dels principals nuclis de població (com per exemple el de na Burguesa a Palma-Calvià, el del torrent Gros a Palma-Marratxí, el dels torrents des Jueus i Son Verí a Palma-Llucmajor o el de Na Penyal-Punta de n'Amer a Son Servera-Sant Llorenç), que puguin donar resposta a les necessitats de lleure dels residents i turistes, evitant els desplaçaments a zones llunyanes i més fràgils.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/75588

Comentarios

1
De: ALlie Fecha: 2019-02-04 07:30

The Customer Service Phone Number
About Us
Adt Customer Service
Air India Express Airlines Customer Service
Airasia India Customer Service
Airlines Customer Service
Alaska Airlines Customer Service
Allegiant Air Customer Service
Amazon Customer Service Number
Apple Customer Service Number
Atlas Air Customer Service
Att Business Customer Service Number
Att Customer Service Number
Att Email Customer Service
Bank Of America Customer Service Number
Banks Customer Service
Boost Mobile Customer Service Number
British Airways Customer Service Number
British Airways Executive Club Customer Service Number
British Airways Uk Customer Service Number
Cable Companies Customer Service
Canon Customer Service
Car Rental Customer Service
Cathay Pacific Airlines Customer Service
Chase Customer Service Number
Citizens Bank Customer Service Number
Comcast Customer Service Number
Comcast Email Customer Service
Comcast Xfinity Home Security Systems Customer Service Number
Companies
Computer Customer Service
Consumer Service Customer Service
Contact Us
Dell Customer Service
Delta Airlines Skymiles Customer Service Number
Delta Customer Service Number
Department Store Customer Service
Dish Network Customer Service Number
Ebay Customer Service Number
Email
Enterprise Rent A Car Customer Service Number
Envoy Air Customer Service
Epson Customer Service
Equifax Customer Service Number
Etihad Airways Customer Service
Expedia Customer Service Number
Fedex Canada Customer Service Number
Fedex Customer Service Number
Fedex International Customer Service Number
Geico Customer Service Number
Godaddy Email Customer Service
Google Chrome Customer Service
Government Customer Service
Hertz Customer Service Number
Home Security
Hp Customer Service
Hulu Customer Service Number
Icloud Mail Customer Service
Incredimail Customer Service
Insurance Customer Service
Internet Explorer Customer Service
Irs Customer Service Number
Jet Airways Customer Service
Jetblue Airlines Customer Service Number
Juno Email Customer Service
Kroger Customer Service Number
Lemark Customer Service
Lufthansa Airlines Customer Service
Macy Customer Service Number
Malaysia Airlines Customer Service
Medco Pharmacy Customer Service Number
Microsoft Edge Customer Service
Mozilla Firefox Customer Service
Netflix Customer Service Number
Netscape Browser Customer Service
Office 365 Email Customer Service
Opera Mini Customer Service
Outlook Email Customer Service
Panasonic Customer Service
Paypal Customer Service Number
Pharmacy Customer Service
Phone Company Customer Service
Printronix Customer Service
Roadrunner Email Customer Service
Safari Customer Service
Samsung Customer Service
Sbcglobal Email Customer Service
Seamonkey Customer Service
Sharp Customer Service
Shipping Customer Service
Shopping Customer Service
Singapore Airlines Customer Service
Skywest Airlines Customer Service
Slimjet Browser Customer Service
Spicejet Airlines Customer Service
Spirit Airline Customer Service
Sprint Customer Service Number
Store
Straight Talk Customer Service Number
Supermarket Customer Service
T Mobile Customer Service Number
Tech
Thai Airways Customer Service
Time Warner Cable Customer Service Number
Toshiba Customer Service
Trujet Airlines Customer Service
Turkish Airlines Customer Service
Uber Customer Service Number
UC Browser Customer Service
United Airlines Customer Service Number
Ups Customer Service Number
Ups Freight Customer Service Number
Ups Mail Innovations Customer Service Number
Ups Uk Customer Service Number
Verizon Customer Service Number
Verizon Email Customer Service
Virgin America Customer Service Number
Visa Customer Service Number
Vivint Customer Service
Wells Fargo Customer Service Number
Xfinity Email Customer Service
Yahoo Customer Service Number
Yahoo Email Customer Service
Zoho Mail Customer Service
QuickBooks Customer Service		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia