"La disciplina no se cedeix perquè permet comandar molt" |
(Ara Balears, 8/03/2015)
M.B. Maties Morey (Valldemossa, 1966) és expert en urbanisme i ordenació del territori. Ocupa el càrrec de gerent, en qualitat de suplent, de l'Agència de Protecció de la Legalitat Urbanística de Mallorca.
L'Agència té 15 treballadors dels 25 que li tocarien. Està infradotada?
Sí, però això no ve d'ara, sinó des de l'inici de l'Agència, i es deu a diversos factors. Això no obstant, gràcies a la professionalitat dels seus funcionaris, la cosa va per endavant. Han respost molt bé a aquest problema i a d'altres. Ara som 15, però podríem ser 50 perfectament pel volum de feina que hi ha.
Per què s'hi han adherit tan pocs municipis?
Hi ha ajuntaments que han parlat amb nosaltres i diuen que no han volgut delegar la competència perquè això significaria renunciar a una font d'ingressos. Això és molt relatiu, però. Ningú no s'ha fet ric amb les multes. En molts d'aquests consistoris, quan es fa la liquidació del pressupost, els ingressos amb aquest concepte són zero. Costa molt desprendre's de competències com aquesta en làmbit municipal. No tenir-ne el control suposaria no poder quedar bé amb els veíns, tramitant amb certs criteris no legals. Tenim l'exemple recent del batle de Lloseta, que va dir que ho feia pel bé del poble. Molts ajuntaments petits no tenen recursos per fer disciplina urbanística, però no s'han adherit a l'Agència. Pensam que és perquè no tenen assumida la importància de la disciplina urbanística. Hauria de ser prioritària.
Com ha afectat la nova Llei del sòl?
La llei no ha innovat en res en general. Ha suposat el manteniment d'una manera de fer, molt conservadora. No delimita clarament les competències del Consell i quines les dels ajuntaments. Els primers que estan embullats són els ciutadans, que no saben ni on han d'anar a denunciar.
I l'amnistia urbanística en sòl rústic, qui la tramita?
Directament l'ajuntament. Està fet a posta. Si vull fer una casa en sòl rústic, he de demanar permís al Consell i llicència a l'ajuntament. Si la vull legalitzar, però, basta que vagi directament a l'ajuntament, no passa pel Consell.
Els calaixos d'alguns ajuntaments són plens d'ordres de demolició sense executar. No hi hauria d'actuar la justícia?
Cert. En cas que hi hagi un denunciant que veu que l'ajuntament no actua, no li queda més remei que la via judicial. Hi ha un municipi que sabem que té devers 200 ordres de demolició i no n'ha executada cap mai.
Cedir la disciplina lleva vots?
Més d'un batle ens ha dit "si us pogués cedir la disciplina, m'estalviaria molts problemes!". Però no ho fan, perquè és una qüestió que els permet comandar molt. De vegades no és per dolentia, sinó perquè no tenen ni capacitat ni mitjans. De totes maneres, hi ha ajuntaments que han millorat bastant.