Una de les pilotades més importants del cas Andratx s'ha d'enderrocar abans del 4 de juliol |
(Ara Balears, 5/03/2015)
La jutgessa accepta la proposta de l'Ajuntament i el promotor dels 24 apartaments il·legals té un nou termini per esbucar-los
JAUME PERELLÓ Palma. Una de les pilotades urbanístiques més emblemàtiques del cas Andratx, els 24 apartaments que l'empresa Marmacén va construir il·legalment a cala Llamp, ja té data límit per ser esbucada. El 4 de juliol d'enguany és el termini que té el promotor per actuar-hi de manera voluntària i, si no ho fa, serà el Consistori el que hi haurà d'intervenir de manera subsidiària.
Això ha confirmat el Jutjat Contenciós Administratiu a les parts, ja que ha acceptat la proposta que feia l'Ajuntament d'Andratx en resposta a les pretensions del denunciant, el GOB, d'accelerar el procediment. "La finalització del termini voluntari per a la demolició serà el dia 4 de juliol del 2015. La Sala considera que serà en aquesta data quan comprovarà l'execució de la demolició voluntària", assegura la magistrada María Reyes Cabañas.
Els fets s'iniciaren el 2005, quan l'Ajuntament d'Andratx, governat per Eugenio Hidalgo, va concedir una llicència per construir 24 habitatges, aparcaments i una piscina a la urbanització Costa d'Andratx de cala Llamp. El GOB va recórrer aquella llicència i en el transcurs de les investigacions es va confirmar que els carrers estaven sense asfaltar i no hi havia cap subministrament. En definitiva, el sòl no era urbà.
L'havia considerat urbà qui aleshores era batle, Eugenio Hidalgo, que la Fiscalia Anticorrupció va sorprendre en diferents accions urbanístiques il·legals. En aquest cas, fins i tot es va acreditar que Hidalgo era part del negoci i que el seu soci, l'empresari Manuel Zapata, havia aconseguit la llicència en uns dies per fer 24 apartaments on no se'n podia construir cap ni un.
La justícia considerà que Hidalgo havia participat d'un delicte continuat de negociacions prohibides a funcionaris, un delicte continuat de prevaricació i prevaricació urbanística, un delicte continuat de suborn passiu i un delicte d'infidelitat en la custòdia de documents; mentre que el seu soci l'empresari Zapata va ser condemnat com a autor d'un delicte continuat de negociacions prohibides a funcionaris i un delicte de suborn.
Paral·lelament a les investigacions penals d'Anticorrupció, el GOB va lluitar per la restitució urbanística del terreny i va guanyar. La llicència va ser declarada nul·la en una sentència del maig del 2009, que posteriorment va confirmar el Tribunal Superior de Justícia de les Balears l'any 2011. Segons l'organització ecologista, deixava clara l'obligació per part de l'Ajuntament de restaurar l'ordre infringit i procedir a la demolició.
A l'octubre del 2012 el Consistori va ser requerit perquè informàs el jutjat sobre com pensava executar l'enderrocament, quins plans tenia i quin seria el procediment. L'Ajuntament va cridar l'empresa promotora de la il·legalitat, Marmacén Sol SL. El GOB ha acusat l'Ajuntament d'actuar amb "cinisme", perquè la llicència estava anul·lada per resolució judicial i, per tant, el seu requeriment a Marmacén, en opinió dels ecologistes, "només intentava dilatar el procés".
En tot cas, els 24 apartaments il·legals ja tenen data límit per ser enderrocats: el 4 de juliol.