Pollença: els tècnics ratifiquen que la Sala és la responsable de la llicència de Cortina |
(Ara Balears, 24/12/2014)
S'hauria pogut emparar en la Llei del sòl, que mana no rompre l'harmonia dels paisatges
MARGALIDA BONNÍN. Els tècnics de l'Ajuntament de Pollença han ratificat aquest dimarts la responsabilitat de la Sala en l'atorgament i l'anul·lació de la llicència del xalet que l'empresari Alfonso Cortina es va fer construir a la península de Formentor. Això ha indicat l'oposició, després de la reunió de la Junta de Portaveus que s'ha realitzat aquest dimarts per aclarir les conseqüències que es poden derivar de la sentència del TSJIB que obliga a reparar el paisatge espenyat per la mansió.
L'advocat del Consistori –també hi han participat l'arquitecte i el tècnic jurídic– ha deixat clar que s'hauria pogut emparar en l'article 73 de la Llei del sòl, que estableix que les construccions s'han d'adaptar a l'ambient on estan situades i que no poden rompre l'harmonia dels paisatges.
Cal recordar que el batle, Bartomeu Cifre Ochogavia (PP), va intentar desviar responsabilitats cap a la direcció insular de Patrimoni perquè no s'havia pronunciat sobre la construcció. L'edil del PSM, Bartomeu Cifre Bennàssar, ha reclamat una disculpa pública per a qui aleshores era responsable d'aquesta àrea, Gabriel Cerdà, que també és del PSM de Pollença.
Inspecció urbanística
Una delegació d'Urbanisme de l'Ajuntament farà una visita al xalet per inspeccionar si l'edificació està adaptada a la llicència que se li atorgà per construir-la. Si es comprova que una part de l'edifici s'excedeix respecte del projecte que s'aprovà, el Consistori es podria eximir de pagar-ne l'esbucament, en cas que s'hagi d'esbucar.
Nou projecte i indemnitzacions
La propietat del xalet tendrà dos mesos de termini per actuar a partir del moment que rebi la notificació de l'anul·lació de la llicència. El més probable és que provi de legalitzar l'edificació, intentant reduir-ne l'impacte visual. Un cop presenti el projecte, aquest haurà de ser validat per l'Ajuntament, per la Comissió Balear de Medi Ambient i pel jutge del Jutjat d'Instrucció [Nota de Disúrbia: no, del jutjat contenciosoadministratiu]. Si aquest hi dóna el vistiplau, el denunciant podrà recórrer davant el TSJB.
L'amenaça d'una possible indemnització, que hauria de pagar el Consistori pollencí, és real tot i que encara no és segura. El propietari podrà reclamar el retorn del cost d'un possible esbucament (total o parcial) i per danys i perjudicis. És el mateix que ha passat amb la llicència mal donada del Calvari. En aquest cas, reclama 2 milions d'euros.
Això no obstant, la parcel·la continuarà sent urbana. Encara que Villa Cortina s'acabi esbucant, s'hi podrà tornar a construir una edificació.