Llicències d’obra que hipotequen ajuntaments |
(Ara Balears, 22/11/2014)
Diversos consistoris de l’illa s’enfronten al pagament d’indemnitzacions i demolicions
M. BONNÍN Manacor. La reclamació d’una indemnització de prop d’1,9 milions d’euros per part del propietari de les cases de Biniatzent d’Alt, feta pública en el darrer ple de l’Ajuntament de Mancor, se suma als casos de llicència mal donada que acaben pesant en un ajuntament com si es tractàs d’una hipoteca.
Només n’és un. S’hi poden sumar les indemnitzacions pels quatre xalets de Llucalcari, a Deià (reclamació total de 13,5 milions d’euros), els tretze blocs de pisos amb 68 apartaments de ses Covetes, a Campos (amb una possible futura indemnització, després de pagar els esbucaments) o, més recentment, els dos pisos dels aparcaments del teatre Principal a Manacor, quan la ciutat encara té la ferida oberta del Pont del Riuet de Portocristo.
Altres processos semblants oberts actualment són els del bloc de pisos construïts en el solar del cine Fantasio, a Alaró, i el de la casa del carrer Creus a Pollença. En el primer cas, el Consistori està pendent de la resolució del jutge, que l’obliga a complir una sentència de l’any 2010 per demolir la part de l’edifici que ocupa la via pública. El cost total podria ser de 600.000 euros, segons els càlculs de l’Ajuntament.
En el cas de la casa del Calvari de Pollença, ja està demolida. Ara, la propietària demana a l’Ajuntament una indemnització de 2 milions d’euros, que el Consistori calcula (amb l’aval del Consell Consultiu) en 450.000 euros. Aquest pot ser un altre cas dels que s’allargarà per diferents processos judicials. De moment, la propietària ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament.
Un altre cas a part és el de l’Ajuntment d’Artà. Els promotors de la urbanització de la illeta del Molí d’en Regalat (Colònia de Sant Pere) demanaran més de 4 milions d’indemnització si finalment la construcció dels xalets no es pot dur a terme. Aquesta és l’amenaça que comunicaren els serveis jurídics de l’empresa Porto Sa Coloni SA en un correu electrònic enviat al batle. S’hi han de sumar els 500.000 € que la promotora avançà després d’acordar-ho així amb la signatura d’un conveni l’any 2005. Actualment, el Consistori ja abona prop de 2 milions d’euros per haver incomplit un conveni urbanístic de 1995 per construir el poliesportiu del cap Ferrutx.
Andratx és un altre cas a part. El Consistori ja ha fet moviments perquè el Consell i el Govern li donin suport a l’hora d’enfrontar-se a diverses demolicions a les quals ha de fer front anys després de la construcció de promocions immobiliàries alçades sota l’empara de llicències mal donades.
Qui n’és el responsable
El pagament dels esbucaments i les posteriors indemnitzacions acaben afectant el contribuent, ja que tanmateix es paguen amb fons públics. Això no obstant, no són poques les ocasions en què partits de l’oposició i societat civil reclamen als responsables polítics que se’n facin responsables amb el seu patrimoni personal. Però ells són representants escollits democràticament. “Ha de pagar l’Ajuntament, no la persona”, afirma Eduard Moreno, advocat que va encapçalar el plet pels xalets de Llucalcari [Nota de Disúrbia: home, ho diu perquè a ell ja li convé si vol cobrar...]. Ara bé, si es demostra que qui va demanar la llicència ho va fer amb males arts o gràcies a la prevaricació política, aquest no tindrà dret a reclamar “ni un euro”, explica el misser.