El GOB diu al jutjat que Andratx fa el sord i no toma 24 xalets |
(Ara Balears, 11/09/2014)
L’Ajuntament ha de complir la sentència que n’anul·là la llicència
JAUME PERELLÓ. Tal com s’esperava, els promotors dels 24 apartaments declarats il·legals per la justícia a Cala Llamp, amb piscina i aparcament inclosos, i als quals la Fiscalia atribueix una relació directa amb l’exbatle Eugenio Hidalgo, no han complit el mandat d’enderrocar-los.
El demandant del cas, el GOB, ha presentat un escrit davant la justícia en el qual recorda que l’Ajuntament de la localitat, ara presidit per Llorenç Suau (PP), tampoc ha fet allò a què s’havia compromès, que no era altra cosa que assumir-ne la demolició subsidiària. En un document presentat al Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Palma, que vetla pel compliment de la sentència, l’Ajuntament d’Andratx assegura que “el termini de set mesos per executar de manera voluntària la demolició per part dels propietaris comença a comptar el 7 de gener de 2014 i finalitza el 7 d’agost de 2014. Si arribada aquesta data no s’ha executat de manera completa la demolició, l’Ajuntament d’Andratx iniciarà tot d’una l’execució subsidiària”.
Segons el denunciant, l’Ajuntament ha actuat amb total “manca de sinceritat”, ja que segons còpia de l’ofici municipal que s’ha aportat al jutjat, de data 17 de desembre, el Consistori ja es va comprometre que si els propietaris feien el sord, ell actuaria subsidiàriament, no només pel que fa la demolició, sinó també quant a “la restitució completa dels terrenys a la situació anterior a l’inici de les obres”.
L’entitat ecologista assegura que la sentència de l’any 2009, confirmada el 2011 pel Tribunal Superior de Justícia, que va anul·lar la llicència, ja indica clarament que l’Ajuntament està obligat a dictar “totes les actuacions necessàries per a la restauració de l’ordre urbanístic infligit”. A més, afegeix que, si és necessari, s’encarregarà de “les obres de demolició”.
El demandant recorda en el seu escrit al jutjat contenciós la gran quantitat de casos en què els ajuntaments han decidit ignorar les ordres de demolició, sovint amb el mateix argument de la inacció dels propietaris, quan precisament els magistrats ja preveuen aquesta circumstància i decreten que sigui el consistori el que assumeixi subsidiàriament la conseqüència d’haver atorgat una llicència irregular, com és el cas.
És allò que el ha passat en obres il·legals de Palma, Santa Margalida, Sant Lluís, Deià, Pont del Riuet de Manacor, Sant Antoni de Portmany, Cal Cretu, Santa Eulària del Riu, ses Covetes (Campos), Ruberts (Sencelles), Pollença i Sant Josep de sa Talaia, entre d’altres, indica l’escrit ecologista, que ja és en mans de la justícia, que amb tota probabilitat estirarà les orelles, una vegada més, al batle Llorenç Suau.
Hidalgo, quan encara era regidor d’Urbanisme i no havia assolit la batlia, va concedir una llicència en només quinze dies, en un solar que no era urbà, en un pendent de Cala Llamp, al seu suposat soci Manuel Zapata, amb qui tenia “relació directa”, segons va relatar la Fiscalia Anticorrupció. En sòl rústic protegit de 7.000 metres, es varen aixecar blocs de tres plantes. El preu dels 24 apartaments de 85 metres quadrats era de 390.000 euros cada un. La persona que va vendre aquella parcel·la, perquè era inedificable, no va cobrar ni el preu d’un dels 24 apartaments que s’hi feren. El cost de l’obra va ser d’uns 1,3 milions d’euros, i això suposa que la pilotada de Zapata i dels seus socis podria haver arribat als 10 milions d’euros.
Era aquesta una de les pràctiques més habituals de la trama corrupta d’Andratx: aconseguir solars inedificables o amb poc aprofitament, i atorgar llicències impossibles i il·legals. En algunes de les operacions, hi apareixia directament el batle d’aleshores, Eugenio Hidalgo.