Capdepera: denuncien que l’hotel de luxe es menja 1,5 hectàrees de sòl protegit |
(Ara Balears, 18/05/2014)
Un grup de veïns presenta un escrit al Consell perquè es paralitzi
MERCÈ PINYA. El complex que es construeix a Canyamel ha destruït una hectàrea i mitja d’una zona cartografiada com a Àrea Natural d’Especial Interès i, per tant, les obres incompleixen la legislació urbanística vigent. Així ho ha denunciat al Consell de Mallorca un grup de ciutadans de Manacor, Palma, Felanitx, Campos i Son Servera que s’han unit per emprendre accions legals contra aquest macrocomplex que, en la seva opinió, “s’està menjant territori i, a més, una part de manera irregular”, va dir el portaveu, Antoni Pallicer.
Per aquest motiu, el col·lectiu de veïns ha registrat una denúncia davant el Consell i n’ha fet arribar una còpia també a l’Ajuntament de Capdepera, al qual reclamen que d’una vegada controli aquesta urbanització que pretén aixecar un hotel de luxe, el Park Hyatt.
En l’escrit, sol·liciten la immediata paralització de les obres denunciades, l’obertura d’un expedient d’infracció urbanística i la remissió de l’expedient al jutjat per si es considera que hi pot haver infracció penal.
En la denúncia s’adjunta la cartografia del Pla Territorial de Mallorca, la qual certificaria que s’està edificant dins un Espai Protegit. D’aquesta manera, els fets podrien constituir una infracció penal, a més a més de la vulneració de tota una sèrie de normes urbanístiques vigents, com són la Llei d’Espais Naturals (per la seva afectació a una ANEI) i el Pla Territorial de Mallorca. De fet, les Àrees Naturals d’Especial Interès són inedificables i, per aquest motiu, sobre elles no s’hi pot dur a terme cap obra d’urbanització.
Segons els mesuratges realitzats per aquest grup de persones, les obres efectuades dins l’ANEI ocuparien una superfície al voltant dels 15.000 metres quadrats, 1,5 hectàrees, de les cinc totals que urbanitza la promotora. “Els plànols del mateix Pla Territorial (2003) i la Llei d’Espais Naturals (1991) així ho indiquen”, afirmaren ahir aquests veïns.
Un projecte ple d’irregularitats
L’any 2007, aquesta zona protegida ja va ser objecte d’obres, i en el seu moment sí que varen ser paralitzades per ordre de la Conselleria de Medi Ambient i del mateix Ajuntament de Capdepera, perquè es tractava d’un Espai Natural Protegit.
Aquelles obres (2007) van donar peu a l’obertura d’expedients per part de la Conselleria de Medi Ambient i l’Ajuntament. Uns expedients que, segons afirmen els denunciants, “s’han deixat caducar o no s’han resolt”. Això va ser confirmat pel batle en una entrevista a l’ARA Balears el 16 de març passat.
Tot i que la major part del projecte es desenvolupa dins sòl urbà, els denunciants afirmen que “la promotora ha pressionat l’Ajuntament durant anys per obtenir una llicència per edificar també dins la zona ANEI, cosa que finalment va aconseguir”.
Ajuntament i promotors han afirmat en diferents ocasions, i d’aquesta manera ho recull la denúncia que “la Llei d’Espais Naturals conté un error als plànols”. A l’escrit, els veïns asseguren que com que no s’ha modificat ni la LEN ni el pla territorial i, per tant, els terrenys continuen marcats com a protegits, “aquesta llicència mai s’hauria d’haver atorgat”.