Menorca: “hi ha moltes ordres de demolició, però falta voluntat política” |
(Ara Balears, 14/04/2014)
M. J. FERRI Maó. En els prop de nou anys de funcionament del Consorci per a la legalitat de la disciplina urbanística en rústic de Menorca, s’han iniciat centenars d’expedients disciplinaris per actuacions il·legals de diferent naturalesa, majoritàriament per ampliacions de volums, però també per construccions de nova planta o obertura de vials. Una feina ingent que, en molts casos, acaba en paper banyat.
“Es podria dir que el 99% de tots els expedients es resolen sempre amb ordres de demolició, i en aquests anys n’hem dictades moltes, però falta voluntat política per fer complir la llei”, comentava Miquel Àngel Cardona, advocat del Consorci de disciplina urbanística, en el debat generat després de la presentació de l’Associació Balear de Tècnics Urbanistes (ABTU) a Menorca.
Una part d’aquests expedients, després de comunicada l’ordre d’enderroc i finalitzat el procés judicial que se sol obrir, acaba de nou damunt de la taula de l’administració per la inacció i manca de resposta dels infractors. En aquests casos, el Consorci, ens supramunicipal que integren Consell i ajuntaments, hauria d’assumir la demolició de manera subsidiària, però rarament ho fa. Darrerament, de fet, no s’ha tramitat cap actuació d’aquest tipus. És més, durant el temps que Cristóbal Huguet va ser titular d’Ordenació del Territori i president del consorci, es va viure una situació de bloqueig i paràlisi, com asseguren diferents fonts consultades. Ara, amb l’assumpció de la cartera per part de l’advocada Marta Vidal, sembla que la dinàmica ha canviat lleugerament.
Així i tot, no deixa de ser un tema de difícil solució. Tots els tècnics que participaren en la jornada d’ABTU coincidien a l’hora d’assenyalar que la restitució dels terrenys a la legalitat “és una mesura impopular” i “ningú en vol ser el braç executor”, però també remarcaven que es tractava d’un mal necessari per donar exemplaritat i prevenir noves infraccions i, fins i tot, per activar, encara que de manera tímida, l’enfonsat sector de la construcció. En aquesta línia es pronuncià Cardona: “Fer totes les execucions subsidiàries potser ajudaria perquè tècnics i empreses de la construcció sortissin una mica del forat. I que consti que no vull dir que sigui un ferm defensor d’aquesta idea, però sí del compliment de la llei”.