Fil a l'agulla per resoldre mil infraccions urbanístiques pendents a Manacor |
(Ara Balears, 15/01/2014)
L'Ajuntament prepara una "proposta concreta" per aplicar la llei
JOAN SITGES Manacor. El batle de Manacor, Antoni Pastor (Coalició per Manacor), adquirí el setembre "el compromís de treballar pel consens entre tots els grups per tal que abans de finals d'any acordem com hem de començar a resoldre definitivament els expedients d'infracció urbanística". Hem encetat el 2014 i en el ple de dilluns des de l'oposició municipal reclamaren al batle que "concreti de quina manera vol començar a posar fil a l'agulla per evitar més il·legalitats urbanístiques", va assenyalar el regidor d'Esquerra, Joan Llodrà.
I és que l'Ajuntament de Manacor ha iniciat des de l'any 2005 uns 1.200 expedients de disciplina urbanística, dels quals se n'han tancat prop de 200, informà el batle el setembre passat responent a una altra pregunta de Llodrà. Això significa que en vuit anys i fins aquest estiu els serveis municipals han detectat unes 1.200 obres il·legals, però en mil d'aquests casos no s'ha aplicat la Llei de disciplina urbanísitica.
La llei preveu la demolició total o parcial de les obres que no es poden legalitzar. En el cas de Manacor, cal tenir en compte, a més, que el recompte fet públic només inclou les infraccions que els zeladors municipals han detectat els darrers vuit anys. I és que les anteriors a 2005 ja han prescrit i és impossible efectuar el "restabliment de la legalitat" que suposa enderrocar les parts il·legalitzables de les construccions que estan fora de la llei. Unes mesures que preveu la llei 10/1990 de disciplina urbanística.
30 anys d'il·legalitats
La regidora d'Urbanisme, Catalina Riera (Coalició per Manacor), fou l'encarregada d'anunciar que "mantenim ben ferm el compromís de seure amb tots els partits per encarar la disciplina urbanística i, per això, des del servei d'Urbanisme feim feina en una proposta concreta que aviat els plantejarem". "En els darrers mesos, la màxima preocupació de tot el servei han estat les zones verdes", justificà la regidora.
El batle ja constatà el setembre que "és un fet en la història manacorina que durant trenta anys l'Ajuntament no ha fet cap demolició per infraccions urbanístiques". És un habitual en molts ajuntaments de Balears que s'iniciïn els expedients d'infracció urbanística, s'imposin les multes que preveu la llei [Nota de Disúrbia: o ni això...], es cobrin les sancions i, tot seguit, es deixin caducar els expedients que haurien d'incloure la demolició de les obres que no es poden legalitzar. Per això, des de l'oposició demanaren "encetar la feina aviat, perquè els expedients van caducant", concretà Joan Llodrà des d'Esquerra. El regidor celebrà el compromís adquirit per la regidora d'Urbanisme i remarcà que "el mètode per aplicar la disciplina urbanística està desenvolupat en la llei, que explica clarament els mecanismes per esbucar les obres il·legalitzables".