Tots aproven més ‘privilegis’ per als hotelers i el GOB ho troba “de bojos” |
(Diari de Balears, 16/06/2010)
El Parlament vota per unanimitat l’ampliació del decret Nadal, que es converteix en llei i permet ampliar hotels que feren obres irregulars i esbucar-los per refer-los amb la mateixa altura. Els ecologistes afirmen que s’ha abusat dels decrets llei per “consolidar aberracions urbanístiques”
Q.Torres/E.Borràs. El Parlament aprovà ahir per unanimitat l'ampliació del conegut com a decret Nadal, que dóna més ‘privilegis' als hotelers. El decret llei, que després d'un any i mig de negociació s'ha convertit en llei, permet durant quatre anys modernitzar i fer ampliacions del 10% de la superfície en hotels que feren obres irregulars en el passat. A més, possibilita que els establiments puguin ser esbucats i tornats a pujar sense perdre altures.
Tots els grups i la consellera de Turisme, Joana Barceló, destacaren que la norma permetrà una "reconversió" de la planta hotelera que servirà per incrementar la qualitat de l'oferta i per generar inversió en temps de crisi. Al mateix temps, s'amplia dos anys el termini per legalitzar places.
Mentre la Cambra tancava l'ampliació del decret llei Nadal, la portaveu del GOB, Margalida Ramis, l'atacà. Des de la seu de l'entitat ecologista, digué que l'ampliació era el darrer exemple del "modus operandi d'aquest Govern", que fa "excepcions urbanístiques a cop de decret llei", una manera de fer política "erràtica" que "privilegia" el sector turístic. Segons Ramis, aquesta manera de fer és "de bojos". Els decrets llei s'havien de fer servir tan sols per a casos d'emergència, però, segons el GOB, se n'ha abusat per "consolidar aberracions urbanístiques" i afavorir els negocis turístics.
Ramis denuncià que els decrets llei funcionen al marge de tota la normativa urbanística i causen inseguretat als ciutadans. Segons indicà, amb aquesta eina s'havien aprovat mesures que "ni el PP no s'hauria atrevit a fer". Explicà que a partir d'ara, si es toma un hotel de deu pisos, es podran tornar a fer els deu pisos, encara que el planejament ho prohibeixi, i que s'amplia a dos anys "l'amnistia" als hotels amb places irregulars. "Com als anys seixanta", apuntà. Afegí que alguns batles se senten impotents, perquè es pot vulnerar impunement la normativa urbanística i que tota la iniciativa quedava "en mans del promotor privat".
Per la seva banda, el membre del GOB Macià Blázquez denuncià que el Govern no havia permès que el Consell Econòmic i Social emetés un dictamen sobre la qüestió. Segons afirmà, les entitats i la societat civil no havien tingut accés a les esmenes del decret llei ni havien pogut dir-hi la seva. "Ho han pactat tot els partits", que han estat "sota pressions econòmiques" del sector turístic, declarà. A més, reclamà un "procés transparent i participatiu".
La llei del Consultiu, també
A banda de la conversió en llei del decret Nadal, el Parlament també aprovà ahir per unanimitat la nova llei reguladora del Consell Consultiu, màxim òrgan de la Comunitat. A diferència d'allò que pretenia el Govern, la llei impedeix que formi part de l'òrgan el director de l'Advocacia. Així mateix, s'amplia de set a 10 el nombre de membres, però això no s'aplicarà fins després d'eleccions.