Palma: “Defensarem ca nostra fins al final” |
(Diari de Balears, 8/05/2010)
El TSJIB obliga Cort a esbucar dotze casetes il·legals construïdes en sòl rústic als anys 80 a Son Anglada. La resolució judicial deixaria al carrer una seixantena de persones. Mentrestant, el Consistori en recorre la sentència per evitar el drama
Laura Morral. Son Anglada (devora el barri palmesa de Son Roca) viu una situació dramàtica des de fa més de dues dècades fruit de la impunitat urbanística dels anys 80. Ara dotze famílies del carrer Tarragona n'estan pagant les conseqüències. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) obliga el Consistori a esbucar de manera subsidiària dotze casetes situades en aquest vial perquè són il·legals. Els terrenys afectats en sòl rústic sumen una superfície total de 15.000 metres quadrats.
Cort, per retardar-ne el procés, ha interposat la setmana passada un recurs de cassació al·legant que només es consideri il·legal el caminoi de terra que envolta aquestes parcel·lacions per tal d'evitar un drama humà més elevat: deixar sense casa la seixantena de persones que hi viuen.
Mariano Martínez és el president d'aquesta comunitat d'usuaris afectats per les denúncies que els mateixos veïns del seu barri posaren de manera ininterrompuda des del 1987. Ell comprà la seva caseta d'arreus aquell any. "La sentència s'ha fet d'esquena a la realitat", diu Martínez. Fa molts anys que es van fer aquestes cases... i som persones que no posem impediments perquè tot es pugui ajustar a la legalitat". Els afectats no viuen en salons de luxe. Al contrari. Les barraques són més aviat modestes i totes les famílies, totes, sense excepció, les utilitzen com a primer habitatge. "És injust. Si ens tomen les nostres cases haurien d'esbucar tota la urbanització. Tot Son Anglada és il·legal", reivindica Mariano. "Per això, defensarem ca nostra fins al final". Ramon Mero té 83 anys i en fa deu que viu a la parcel·la de devora Mariano. Té gallines i un hort per cultivar i el camp és la seva vida. "La meva és la pitjor. No és cap xalet immens...". Manuel Rodríguez ja té 66 anys i en fa 11 que viu també en aquesta petita cabana feta amb totxos i d'una sola habitació. Els veïns tenen aquest procés en mans d'advocats.
Mentrestant, Pep Oliver, president de l'associació Ses Cases de Son Anglada -l'entitat denunciant- assegura que els veïns dels anys 90 notifiquen il·legalitats a la zona i que l'Administració ha actuat amb impunitat. Aquest drama s'estén més enllà de Son Anglada, ja que només a Palma hi ha 10.000 persones en cases il·legals en terrenys catalogats com a Zones Rurals Especials, susceptibles de ser urbanitzades, però sense un pla especial de protecció del medi rural.