Andratx: Vicens es desvincula de la requalificació de finques a Cala Llamp |
(Diari de Balears, 17/02/2010)
Ha declarat durant una hora per una peça del cas Andratx de presumpta corrupció urbanística
Clara Giner. L'exconseller de Territori d'Unió Mallorquina, Bartomeu Vicens, ha explicat avui al jutge els motius pels quals el Consell de Mallorca va estimar l'al·legació de l'excap de Costes de Balears Antoni Garau al Pla Territorial en la qual demanava la qualificació com a urbans d'uns solars de la seva propietat. Vicens, que ha eludit fer declaracions als mitjans de comunicació, ha comparegut durant una hora davant del titular del jutjat d'instrucció número 12 de Palma dins d'una peça del cas Andratx de presumpta corrupció urbanística durant l'anterior legislatura, quan era vicepresident i conseller del Consell de Mallorca.
El també exdiputat autonòmic està imputat a la peça número 68 d'aquest cas, en la qual s'investiga una requalificació de solars del municipi mallorquí durant l'anterior legislatura, en la tramitació de la qual va intervenir la Comissió d'Urbanisme del Consell, presidida llavors per Vicens. Es tracta de la requalificació de tres terrenys en Cala Llamp propietat de l'excap de Costes de les Balears, els quals van ser declarats urbans amb l'aprovació pel Consell en el Pla Territorial de Mallorca, però que finalment no es van qualificar com a tals, sinó com a rústics protegits, per les normes subsidiàries de l'Ajuntament d'Andratx. La declaració de Vicens va ser demanada pel fiscal Anticorrupció Juan Carrau, present avui a la compareixença al costat de l'advocat de l'acusació particular, Josep de Luis, i els del propi Vicens, Eduardo Valdivia i Jaime Campaner.
Segons fonts judicials consultades per Efe, l'exdiputat ha relatat durant la seva compareixença les raons per les quals es va estimar l'al·legació de Garau al Pla Territorial de Mallorca que demanava la qualificació dels seus terrenys com a urbans, tal com finalment va quedar reflectit en aquesta norma urbanística. Tanmateix, més tard l'Ajuntament d'Andratx, dirigit llavors per Eugenio Hidalgo, condemnat per una peça d'aquest cas, va decidir finalment qualificar aquests terrenys com a rústics amb l'aprovació de les normes subsidiàries del municipi. L'exdiputat va eludir ingressar a presó el desembre passat després de pagar dues fiances d'un total de 200.000 euros imposades per un altre cas de presumpta corrupció urbanística durant l'anterior legislatura, l'anomenat cas Som Oms.
Sobre Vicens recau, a més, una condemna de quatre anys i mig de presó per malversació i prevaricació d'una peça separada del cas Son Oms, relativa a un informe plagiat. Suspès de militància UM per la seva implicació en casos de corrupció, Vicens va dimitir el gener del seu escó en el Parlament balear després que es conegués aquesta condemna per prevaricació i malversació.