El Pacte apedaça l’urbanisme de Balears a cop de decret llei |
(Diari de Balears, 28/11/2009)
Quim Torres. El Govern balear aprovà ahir dos decrets llei que actuen de manera urgent sobre casos molt concrets, la majoria de caràcter urbanístic. Les normes ‘calaix de sastre' permetran que es pugui salvar un edifici comercial il·legal de Formentera que s'havia d'esbucar per sentència; que es pugui fer un camí a Menorca; i que es pugui actuar en una zona d'Eivissa sense tenir en compte ni planejaments municipals ni Pla Territorial. Però els decrets llei, un de Medi Ambient i l'altre de Mobilitat, també permeten als ajuntaments ampliar en plena crisi de dos a quatre anys les moratòries de llicències o que es puguin fer habitatges sense clavegueram que no es podien fer.
Fins ara, quan els ajuntaments modificaven el pla urbanístic estaven dos anys sense donar llicències. Però en alguns casos, la tramitació s'allarga i si s'exhaurissin els dos anys decauria la moratòria i s'haurien de donar llicències en funció de l'anterior planejament, que pot ser més desenvolupista. Ara, la moratòria es pot allargar fins a quatre anys si l'ajuntament va superant les fases de tramitació.
Pel que fa al clavegueram, en una urbanització que no en tenia no es podia donar llicència per a unifamiliars aïllats. Ara, durant dos anys es podrà demanar llicència amb el compromís que al final d'aquest període l'edifici s'haurà connectat a la xarxa.
En el cas de Formentera, el decret permetrà que no s'hagi d'esbucar l'edifici comercial Sant Ferran, construït amb llicències concedides per l'Ajuntament del PP l'any 2005 i que una sentència del Tribunal Superior de Justícia declarà il·legal i ordenà demolir immediatament perquè envaïa la protecció del conjunt històric. Ara, Ajuntament i Consell -són el mateix-, governats per l'esquerra, s'estalvien indemnitzar.
A Eivissa, la norma permet que el Consell redacti un pla per a la zona de sa Coma, un antic recinte militar comprat amb les inversions estatutàries, que definirà usos i equipaments botant-se tot allò que digui el Pla Territorial i els planejaments d'Eivissa i Sant Antoni.
A Menorca, s'expropia el camí de l'Enclusa, a Ferreries.
La portaveu del Govern, Joana Barceló (PSOE), justificà les normes per resoldre problemes concrets que apareixen en la gestió urbanística i reconegué que l'única diferència entre l'ús del decret llei i el de la llei d'acompanyament, que tant criticaren al PP, és que ells donen "la cara" i no amaguen mesures urbanístiques darrere una llei econòmica.Els decrets llei entren en vigor de manera imminent i han de ser validats pel Parlament en un mes.
Madrid just dóna 35 milions per al tramvia
El Consell de Govern aprovà ahir el conveni entre el Ministeri de Foment i l'Administració autonòmica que permetrà executar obres d'infraestructures corresponents al tramvia de la badia de Palma i altres actuacions de millora i rehabilitació en carreteres de Mallorca. El conveni preveu 35 milions per al tramvia i 10 més perquè el Consell de Mallorca els pugui dedicar a rehabilitació de carreteres. L'acord, que el Govern confia a signar abans que acabi l'any, és el primer que garanteix finançament de Madrid per redactar el projecte del tramvia i fer les primeres obres prèvies a l'execució, però no inclou tot el cost del mitjà, pressupostat en 380 milions d'euros, tal com pretenia la Conselleria de Mobilitat (Bloc). Les previsions del Govern passen per presentar el projecte bàsic els propers mesos i fer algunes tasques a finals de 2010.