Binissalem: paralitzada la tala de 1.258 pins a Biniagual |
(Diari de Balears, 5/11/2009)
El batle de Binissalem, Jeroni Salom, ha decretat que s’aturi l’activitat, que té autorització de Medi Ambient
Elena Ballestero. El batle de Binissalem, Jeroni Salom (PP), decretà ahir la paralització immediata d'una tala de 1.258 pins autoritzada per la Conselleria de Medi Ambient al conegut com el pinaret de Biniagual, una finca de titularitat privada però que els binissalemers han cuidat com a pròpia durant els darrers cinquanta anys i que acull, a més, un dels actes més populars de la Vermada.
Pinar artificial
La finca té llicència d'activitats relacionades amb la fusta des dels anys 60, moment en què els amos hi plantaren una pinar artificial del qual es conserven, avui, 1.270 arbres. L'any 2008, l'Ajuntament protegí els terrenys incloent-los com a sòl rústic protegit en la nova normativa urbanística i obrí negociacions amb els propietaris per cercar una solució que permetés mantenir, almenys, una part dels arbres compensant d'alguna manera la família titular de la finca.
Les negociacions es trencaren de manera dràstica ahir, quan el batle, Jeroni Salom, es temé que havia començat la tala del pinaret, que disposa de l'autorització de la Conselleria de Medi Ambient des del 8 de juny passat. Advertit pels agents mediambientals de la immediatesa de l'acció, el batle envià dijous un escrit a Medi Ambient per informar de la vigència de la protecció i demanar que es revocàs la llicència, però ahir encara no hi havia hagut cap resposta.
El primer edil es dirigí a la finca acompanyat de la Policia Local i decretà la paralització de l'activitat. Els propietaris de la serradora de Can Just eren els qui executaven la tala després d'haver adquirit els pins mitjançant un contracte de compravenda. Pere Just denuncià que "en tota la meva carrera (començàrem en el negoci el 1944) no m'he trobat mai amb cap cas així. Hem comprat els arbres legalment i tenim tots els permisos de la Conselleria". L'ordre d'anul·lació municipal s'acull al fet que la propietat no ha demanat permís d'activitat.
Nota de Disúrbia: cal tenir en compte també que l'article 2.14 de la Llei de disciplina urbanística subjecta a llicència municipal d'obres "les tales i els abatiments d'arbres que constitueixin massa arbòria, espai boscós, arbreda o parc, hi hagi o no planejament aprovat, excepció feta de les autoritzades per òrgans competents en matèria agrària".