Palma: esbucades sense llicència de demolició |
(Diari de Balears, 7/09/2009)
Cort defensa que la seva intenció era protegir les cases del Santiscle i assegura que no va donar permís als propietaris per tomar-les. Ara ARCA exigeix sancions
Laura Morral. L'Ajuntament de Palma defensa que en cap moment va donar llicència de demolició als propietaris de les cases de Santiscle ja que la seva voluntat era protegir aquest conjunt d'arquitectura rural, com s'havia compromès amb l'Associació per a la Revitalització del Casc Antic (ARCA). Davant aquest argument, el secretari de l'entitat, Joan Pasqual, suggereix als responsables municipals que emprenguin accions reprovatòries contra els amos de les cases, que són conegudes també com la Casa Blanca i que es trobaven situades just davant de l'estadi de Son Moix. "Cort ens va jurar i perjurar que protegiria aquest patrimoni i ara veim que s'ha tirat a terra. Ens diuen que en cap moment se'ls va concedir permís de demolició. Si és així, exigim que sancionin els propietaris", indiquen. El debat de la comissió del centre històric que es va reunir dijous passat va girar entorn d'aquesta polèmica. ARCA no les té totes davant la gran quantitat de béns patrimonials que s'han anat dilapidant aquests darrers anys i davant la reticència de Cort de revisar i ampliar el catàleg d'edificis que s'han de protegir.
A parer seu, això ha provocat que els darrers anys s'hagin perdut a Palma o estiguin en perill de desaparició molts béns immobles de gran valor, com ara els edificis de Can Granada, Son Cabrer, Son Malferit, Son Güells, Son Falcó, Son Sastre, l'hort de les Ànimes, Ca na Melis, Ca na Vinagre, Son Fornari, Son Groc, Ca l'Eriçó, Son Valentí, Son Ametler i la Teulera. El grup també ha demanat la protecció de l'antiga casa de l'Essai, situada a la plaça de la Porta de Santa Catalina. El propietari d'aquest immoble té la intenció d'enderrocar-lo i ARCA sol·licita al Consistori que sigui més restrictiu en la concessió de llicències de demolició. "Té un gran valor perquè ha estat un emblema, una empresa capdavantera que tenia una història al darrere. Valdria la pena que Cort no es conformàs i que l'amo intentàs conservar els arcs del segle XIX", diu Pasqual.