Manacor: un any i mig de retard |
(Diari de Balears, 25/08/2009)
Guillem Mas. A Manacor, obtenir una llicència d’obres pot acabar amb la paciència de qualsevol. Fins a un any i mig han d’esperar els veïns per a un permís, tot i que fa uns sis mesos el pacte PP-AIPC adquirí el compromís d’agilitar-ne la tramitació i de dotar de més mitjans el departament d’Urbanisme
El departament d'Urbanisme del l'Ajuntament de Manacor està enrocat en una lentitud administrativa sense precedents que fa que, en temps de crisi i sense una entrada massiva de permisos, hi hagi veïns que esperen la concessió d'una llicència d'obres des de fa més d'un any i mig. És una situació que no du camí de millorar a causa de les peculiaritats del mateix departament, de la manca de tècnics qualificats per informar de les llicències i d'un degotís de dimissions de personal de confiança, que era el que havia d'agilitar l'àrea d'Urbanisme. El delegat responsable, Bernat Amer, ha explicat en més d'una ocasió la complexitat d'aquest departament, però dos anys després de la presa de possessió del càrrec les coses no han canviat. De fet, fou ell qui n'anuncià un canvi profund en l'estructura i en la manera de fer. Amb tot, el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) del municipi de Manacor continua en punt mort i tot apunta que no estarà enllestit a final d'aquest mandat del pacte de govern PP-AIPC.
Acord
I és que fa sis mesos que el grup municipal d'ALM-UM a l'Ajuntament de Manacor proposà que les llicències d'obra menor es concedissin en 24 hores. Es tractava d'una mesura que, segons la portaveu de la formació nacionalista Catalina Julve, pretenia agilitar l'economia local i simplificar els tràmits als ciutadans que han d'esperar mesos i mesos per obtenir permisos. Així, es pretenia incentivar l'activitat econòmica en temps de crisi, la qual cosa ajudaria els constructors manacorins a superar la burocràcia administrativa que du implícit l'atorgament d'una llicència d'obra.
La iniciativa d'ALM-UM era "possible", perquè ja és una realitat a altres municipis de Mallorca, com ara a Palma, que fa prop d'un any que l'aplica. En el seu moment, Julve considerà que era "una obligació dels gestors polítics donar les màximes facilitats i respondre en temps i eficiència a les demandes administratives dels ciutadans". [Nota de Disúrbia: tot això és un desbarat, perquè el que fa Palma -i no en 24 hores- fa referència només a les obres menors, no a totes les llicències que se sol·liciten. A més a més, ningú no hauria de proposar reptes impossibles: si a un senyor li manca un paper, no hi ha forma de concedir-li cap llicència, ni en 24 ni en 2.400 hores, i ja en pot fer de coses l'ajuntament fins que no el dugui.]
Aquesta proposta d'ALM-UM fou ben acollida, en un principi, per l'equip de govern PP-AIPC. Tot i que Bernat Amer reconegués les dificultats existents en el departament d'Urbanisme pels fets anteriorment exposats, l'equip de govern es comprometé a prendre les mesures adients per redreçar aquesta situació.
El planejament
A més, el Pla General d'Ordenació Urbana també està xuclant gran part de les energies dels tècnics de l'Ajuntament després de la partida dels dos tècnics superiors Antoni Planas i Margalida Gelabert. L'arquitecte Joan Pasqual és ara per ara la pedra angular de l'àrea i es troba superat pel dia a dia per manca d'un equip que es dediqui exclusivament a les tasques d'informar llicències d'obres. Malgrat tot, s'espera que, un cop passat l'impàs de l'estiu, el departament d'Urbanisme sigui reforçat i es doni solució a una situació que no només perjudica els constructors de Manacor, sinó també els ciutadans que esperen llicències d'obres.