Andratx: Monport és zona protegida |
(Diari de Balears, 21/07/2009)
El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears dóna la raó al Consell i l’Ajuntament i tomba el recurs de la promotora que vol reprendre la construcció de la urbanització
V.M. El sól sobre el qual es van començar a construir 16 blocs d'habitatges a la zona andritxola de Monport és rústic protegit i no urbà com pretenia l'empresa constructora. El Tribunal Superior de Justícia de Balears en una sentència ha donat així la raó al Consell Insular de Mallorca i a l'Ajuntament d'Andratx, a més d'avalar amb la seva sentència les normes urbanístiques per al municipi que la Institució Insular va aprovar el 2007.
Aquesta decisió judicial tanca una de les vies per les quals la promotora Prosmi SL pretenia reprendre la construcció de la urbanització, suspesa des de fa dos anys. Encara queda pendent una resolució sobre la llicència, si bé aquesta sentència senta una base, ja que fixa que el sól és una zona ARIP i que ho ha estat des de 1991.
Sense proves
El recurs de l'empresa es basava en el fet que la parcel·la tenia tots els serveis en funcionament abans que entràs en vigor la Llei d'espais naturals i, per tant, era sòl urbà. Es tracta d'una escletxa legal emprada sovint a Andratx, el principal ideòleg de la qual era Jaume Massot. La sentència tomba aquesta pretensió perquè la constructora no va aportar cap prova que així fóra, però adverteix que: "Fins i tot encara que s'hagués provat sí disposava dels serveis, no per això procedia que les normes els reconeguessin com a sól urbà, ja que la classificació com a protegit havia estat imposada per una llei".
La sentència, el ponent de la qual ha estat el magistrat Fernando Socías, dóna una reprimenda a l'empresa, ja que en el seu recurs no indica on es troben els terrenys amb exactitud, i "es pressuposa que la sala ha de saber a quins terrenys es refereix el plet".
Així mateix, els representants legals de l'empresa reben una clatellada per la falta de proves sobre la dotació de serveis: "Ja només per aquesta raó seria procedent la desestimació del recurs sense més argumentació".
L'empresa també s'aferrava al fet que l'Ajuntament d'Andratx li havia donat llicència. En aquest cas, la sentència deixa ben clar que aquesta decisió administrativa no pot condicionar una normativa urbanística.
Pendent
El futur dels edificis de Monport depèn ara de la decisió judicial sobre la llicència urbanística. Des de l'Ajuntament es tem una situació similar a la de Cala Llamp, és a dir, que s'hagi d'emprendre una demolició que, a més a més, hauria de pagar el Consistori. En tot cas, la idea del Tribunal avala les tesis del Consell Insular i de l'equip de govern de l'Ajuntament.
La urbanització de Monport i la llicència que li va concedir en el seu moment el Consistori sota el mandat d'Eugenio Hidalgo és una de les peces separades del sumari del cas Andratx. En ella s'investiga el paper de l'exbatle en la concessió d'aquest permís. El TSJB en aquest cas no entra a valorar la legalitat o no de la llicència, ja que el recurs només es circumscrivia a la modificació de les normes subsidiàries.