L’Ajuntament de Felanitx mal donà llicència a 209 places turístiques |
(Diari de Balears, 28/04/2009)
El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha anul·lat el permís d’obres que l’any 2001 permeté l’ampliació d’un hotel a Cala Serena. L’Associació de propietaris denuncià les reformes, que han destruït una petita península verge
Joan Sitges. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha resolt que l’Ajuntament de Felanitx concedí de manera il·legal 209 noves places turístiques a un hotel de Cala Serena. A més, la sentència emesa pel TSJIB anul·la el decret de batlia mitjançant el qual es donà, l’any 2001, la llicència d’obres que permeté l’ampliació del complex hoteler Robinson. El Tribunal ha manifestat que només 326 places de les 535 de què disposa actualment l’establiment són legals, ja que considera la llicència d’obres "inadequada per l’ordenament administratiu". El projecte de reforma i l’ampliació del complex turístic va ser concedit a l’hotel l’any 2001, quan Unió Mallorquina, el Partit Socialista i el PSM governaven a Felanitx i sent el batle Miquel Julià (UM). El projecte va disposar, en el seu moment, d’informes tècnics i ambientals favorables, que foren avalats tant per l’Ajuntament de Felanitx com pel Consell de Mallorca.
Advertiments i denúncies
Cal destacar que la sentència del TSJIB ha sorgit de la denúncia presentada per l’Associació de propietaris de Cala Serena. Aquests veïns sempre s’oposaren al projecte d’ampliació de l’hotel Robinson i dubtà de les intencions del seu Ajuntament. Tot i això, cal recordar que la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear va instar l’any 2001 l’Ajuntament i el Consell a revisar la normativa en què es basava la concessió de la llicència. I és que el pla parcial de les Savines de Baix, que afecta la zona on se situa l’hotel, hauria d’haver-se adaptat a la Llei de costes de 1988, que preveu una zona de servitud de mar de 100 metres.
Si s’hagués aplicat la llei indicada, no s’hauria pogut construir un teatre, les piscines ni una casa residencial a escassos vint metres de la mar i a una península verge habitada per pins i savines. Així mateix, Miquel Àngel March, en nom de l’associació ecologista GOB, denuncià que l’hotel Robinson no tenia la llicència d’activitats necessària i sol·licità la suspensió cautelar de les obres. Al seu parer, el projecte vulnerava el Pla General d’Ordenació Urbana pel que fa a l’increment de places turístiques, i també el Pla d’Ordenació de l’Oferta Turística, referent a l’ocupació de la platja.