Campos: Les Covetes: 14 anys i va per llarg |
(Diari de Balears, 9/04/2009)
Els 68 apartaments de Campos aixecats l’any 1994 continuen drets a l’espera de les resolucions judicials. El Trenc, en canvi, ofereix una imatge d’abandó i degradació
De Llucalcari a les Covetes, xalets i apartaments i molts anys d’esperar i d’arrossegar pels tribunals. A la Serra, vint anys després, demanen compte al batle de Deià per no haver esbucat les cases il·legals de Llucalcari. A les Covetes, els 68 apartaments aixecats el 1994 per la immobiliària Marina Ernst es mantenen drets com a niu d’enderrocs i de brutícia i com a imatge turística al costat d’una de les platges més visitades de tot Mallorca, el Trenc. Els habitatges de les Covetes varen començar a aixecar-se el 1994 just al costat del vell nucli costaner, als terrenys que separaven la petita platja dels Freus i la del Trenc. Tot seguit, el 1995 el PSM i el GOB denunciaren la construcció d’aquests xalets i es va iniciar tot un rosari de resolucions judicials. Durant el procés també hi varen actuar l’Ajuntament de Campos i el Ministeri de Medi Ambient amb l’ordre del 23 d’abril de 1996, que va aprovar la delimitació de béns de domini públic maritimoterrestre a les Covetes, una protecció que quedà establerta en 100 metres.
Resolucions
Totes les sentències que han anat dictant, més de 15, sempre han estat en contra de l’interès dels promotors i han deixat clar que els 13 blocs d’apartaments es començaren a construir dins els cent metres de la franja de protecció de la costa, que els terrenys no són ni mai no han estat urbans i que la llicència que va atorgar el Consistori de Campos va ser il·legal. La darrera resolució havia de sortir del Tribunal Suprem l’estiu passat, però de moment encara no se’n sap res.
Ocupació
Era l’estiu de 2007 quan un grup de joves decidí ocupar els partaments durant una setmana del mes d’agost per donar a conèixer la situació de les construccions i denunciar-la. Aquests assenyalaren que el procés aniria per llarg i que encara haurien de passar almenys set o vuit anys per determinar si finalment els habitatges s’han d’esbucar o no. Aquesta situació coincidí en el temps amb el canvi de govern dins l’Ajuntament de Campos, UM i Campos pel Canvi (PSM-PSOE-Entesa) hi entraren amb aire renovat i el mes de setembre d’aquest mateix any 2007 "el Consistori va recuperar la dignitat després de quinze anys de defensar els promotors", segons indicava Miquel Àngel March, que aleshores era portaveu del GOB.
Colomer
Avui la imatge que ofereixen els 13 blocs d’apartaments és penosa. Coloms, fems, enderrocs i brutor, molta brutor, s’acumulen a allò que en teoria havien de ser cuines, habitacions i aparcaments. Els turistes acudeixen en massa a la platja i de camí cap a aquesta veuen inscripcions que els conviden a fotografiar aquest escenari mig esbucat de vidres romputs i teules espanyades. Després de la resposta del Tribunal Suprem, si tot continua en el mateix estat que fins ara, caldrà cercar solucions per tornar a deixar la zona com estava abans. Per això mateix, l’Ajuntament de Campos haurà de necessitar una vegada més l’ajuda d’altres institucions per tal de dur a terme la demolició dels apartaments, però com ha passat amb els xalets de Llucalcari la cosa encara va per llarg. Tanmateix, el fet que l’actual Consistori de Campos hagi retirat els plets que tenia en contra del PSM i el GOB tal vegada accelera el procés.