“Si l’Ajuntament de Deià no els esbuca, que ho faci el Tribunal” |
(Diari de Balears, 28/03/2009)
El GOB estudia instar el TSJB perquè executi, de manera directa, la sentència de demolició dels quatre xalets il·legals de Llucalcari. Segons els ecologistes, l’equip de Govern que dirigeix Jaume Crespí (PP) “fa anys que endoia”
Antoni Mateu. El GOB estudia instar el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) perquè sigui ell mateix el que executi la sentència de demolició dels quatre xalets il·legals de Llucalcari, construïts a mitjan anys vuitanta, ja que dia 3 d’aquest mes va expirar el termini del Consistori de Deià per fer efectiu l’esbucament. Això va comunicar ahir l’advocat de l’organització ecologista, Eduard Moreno, després d’anar a l’Audiència per aclarir "en quin estadi es troba el procediment".
"L’Ajuntament de Deià —explica Moreno— s’excusa dient que, com que no troba els propietaris dels xalets, no hi pot entrar per elaborar el projecte de demolició. Fa anys que aquesta institució endoia amb aquest tema i això no es pot consentir en un estat de dret. La Sala va ser condemnada per haver atorgat llicències d’edificació dins una zona classificada com a Bé d’Interès Cultural. Així les coses, si no enderroca els habitatges, demanarem que sigui el TSJB de manera directa qui se’n faci càrrec".
Ara que s’ha acabat el termini en què, en teoria, l’Ajuntament al capdavant del qual es troba Jaume Crespí (Partit Popular) hauria d’haver executat la sentència, s’ha obert un període d’incertesa. Tanmateix, l’advocat del GOB es mostra esperançat amb una "acció no gaire llunyana per part de la Justícia".
Ordre judicial
"Una possibilitat és que el TSJB entri dins les construccions il·legals amb una ordre judicial, en redacti el projecte de demolició i l’executi. Llavors, tan sols mancaria que passàs la factura a l’Ajuntament i que, si es negàs a pagar, realitzàs un embargament", va assegurar Moreno.
"Aquesta il·legalitat consentida per un consistori democràtic és una cosa greu. Fins i tot es podria arribar a denunciar els responsables polítics de Deià de desobediència al Tribunal", va manifestar l’advocat.
Miquel Àngel March, membre del grup ecologista i portaveu de l’entitat quan es denunciaren les construccions, manté que "l’Ajuntament de Deià no pot ser còmplice d’intents d’escapar de l’acció de la Justícia i no pot retardar-ne durant més temps l’execució".
L’acte que el batle va rebre l’any 2005 especificava: "Requerir l’Ajuntament de Deià (Mallorca) perquè dugui a terme sense més dilacions l’odre que conté la sentència ferma, com també l’apercebiment que, en cas de no efectuar-ho en el termini d’un mes, es prendran les mesures previngudes a l’article 112 de la Llei jurisdiccional".