Palma: una àrea comercial en sòl esportiu |
(Diari de Balears, 18/03/2009)
El GOB i la plataforma del Carnatge denuncien la construcció d’una gran superfície allà on s’ubicava l’antic camp de futbol, en un terreny on el PGOU assenyala que només poden ser d’ús esportiu
Laura Morral. Un cas nou de llicències urbanístiques tramitades de manera "qüestionable" durant el mandat passat esquita ara la zona protegida del Carnatge, a Can Pastilla. El complex en qüestió es construeix damunt els terrenys, de 8.354 metres quadrats de superfície, de l’antic camp de futbol del Collera. La dubtosa tramitació de la llicència té a veure amb la incompatibilitat d’aquesta activitat amb l’ús "real" que hi permet el Pla General d’Ordenació Urbana de Palma. Aquest equipament tindrà una finalitat clarament comercial, una catalogació que no correspon a la que marca l’actual normativa urbanística, que identifica aquest sòl per a equipaments destinats a la pràctica esportiva.
Així ho han denunciat el GOB i la plataforma Salvem el Carnatge. Les dues organitzacions tornen a encapçalar la lluita contra un urbanisme que liderà l’exregidor del PP Rodrigo de Santos –ara entre reixes, acusat, entre altres penes, per delictes de malversació– i que es caracteritzà pel fet de passar per alt algunes normatives legal. Tant el GOB com la Plataforma del Carnatge qüestionen la manera com es tramità aquesta llicència i com és possible que l’expedient superàs tot el procés burocràtic fins a la concessió del permís que permet executar l’obra. La promotora del complex, Inversiones Son Manuel, demanà la llicència el 2005, segons consta a l’expedient del projecte.
Després de passar tots els tràmits, el Consistori concedí l’autorització per a l’obra el 20 de juliol de 2007, just quatre dies després que el Pacte entràs al govern municipal i amb prou feines hagués tingut temps d’instal·lar-se als respectius departaments. Però ja fa devers 15 dies que les tasques de construcció han començat. El terreny en si és l’únic d’aquest entorn on el Pla General permet construir equipaments. Si no fos per aquesta vulneració d’usos, el cas no tindria més repercussió que el perjudici d’edificar just devora una Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI). Però els fets van més enllà, fins al punt de no respectar la norma. Concretament, a la fitxa de sistemes del PGOU aquests solars corresponen a la zona EQ2b/DP. Es tracta d’un sòl que equival a equipaments globals comunitaris (EQ) on es permet just una utilització esportiva (DP).
A l’article 58, sobre "ús global d’equipaments comunitaris", la normativa urbanística aclareix les classificacions que hi ha per a aquests usos. En el punt 5.5, sobre el de tipus esportiu, s’especifica que es tracta d’una finalitat que just possibilita "activitats destinades a la pràctica, l’ensenyança o l’exhibició d’especialitats esportives o de cultura física". A tall d’exemple, hi inclou "els complexos esportius a l’aire lliure i els coberts, els gimnasos i els poliesportius, com també els continguts dels apartats 2 i 3 de l’annex del Reglament de Policia d’espectacles públics i programes recreatius.
A més de tot això, hi ha l’agreujant que parlam del Carnatge, una àrea natural que es mostra com un petit reducte d’interès geològic per la conservació d’una platja fòssil. La declaració d’espai protegit la té arran dels dipòsits de fauna fòssil que han permès als paleontòlegs l’estudi de l’evolució climàtica de l’Illa. Ara, enmig d’aquest espai hi haurà una moderna infraestructura comercial. La data de finalització de l’obra es preveu per a juliol de 2009.