Capdepera: “No tenien llicència d’obres” |
(Diari de Balears, 17/12/2008)
El batle de Capdepera, Bartomeu Alzina, manifestà que l’obra de reforma que es duia a terme a l’hotel Son Moll no disposava de permís d’obres i els havien requerit que l’aturassin
A.Bassa/G.Mas/Efe. | 17/12/2008. Noves dades s’afegeixen al banyat de la tragèdia d’ahir a Cala Rajada. En el marc d’una roda de premsa convocada a corre-cuita per l’equip de govern de l’Ajuntament de Capdepera, el batle, Bartomeu Alzina, informà que l’Hotel Son Moll no disposava de la llicència d’obres corresponent per dur a terme la reforma de l’edifici que s’hi executava. "No tenien permís d’obres tot i que havien presentat un projecte de reforma de l’hotel, però una sèrie de deficiències que s’havien de solucionar no ho permetien". Amb l’excusa que durant la temporada turística no es pot fer obra a la costa, els propietaris del complex hoteler, l’empresa Serrano SL, iniciaren les obres amb l’oposició de l’Ajuntament que, a conseqüència dels fets, envià fins a quatre requeriments per ordenar-los la paralització de les obres.
Fins al llocs de la tragèdia es desplaçaren el delegat del Govern, Ramon Socias; el president del Govern, Francesc Antich; la consellera de Treball, Joana Barceló; el conseller d’Habitatge, Jaume Carbonero; el conseller de Turisme, Miquel Nadal; la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol; i el conseller insular d’Interior, Joan Lladó. El sindicat CCOO manifestà ahir que fan comptes instar la Fiscalia perquè aclareixi els fets, tot i que el cas es troba en mans de la Policia Judicial. A més, José López es queixà de la manca de mesures de seguretat a l’edifici i que els obrers "treballaven dia i nit" a un hotel de més de 50 anys i ruïnós.
Reflexió de Nadal per la tragèdia: "S’han de reformar hotels"
El conseller de Turisme, Miquel Nadal (UM), assegurà ahir, abans de desplaçar-se a Cala Rajada, que situacions com aquesta "em fan reflexionar que és molt necessària la reforma i modernització dels nostres establiments hotelers". La "reflexió" de Nadal es produia quan encara no se sabia que hi havia quatre morts ni que les obres de reforma de l’hotel Son Moll no tenien llicència. Nadal estava defensant en aquell moment el decret que impulsa la seva conselleria perquè els hotelers puguin fer obres de reforma als establiments al marge de les restriccions de la legislació turística i urbanística vigent.
Les paraules del conseller arribaven després que acabàs la intervenció en el debat de pressuposts al Parlament, on des de la tribuna s’havia excusat per estar més pendent de les notícies sobre Capdepera que del debat. Però la "reflexió" de Nadal fou motiu de crítica als passadissos del Parlament. El portaveu socialista, Antoni Diéguez, afirmà que la prioritat era la salut de les persones afectades, les seves famílies i "el que menys preocupa ara" és si s’han de fer reformes als hotels. El portaveu del Bloc, Biel Barceló, l’horabaixa, envià un missatge de condol a les famílies dels afectats i es mostrà preocupat pels fets. Però, a la vegada, va contestar a Nadal i advertí que "ara no és el moment de parlar de poder fer-se reformes sense el compliment de les mesures urbanístiques".
Segons Barceló, "s’ha de fer tot el possible perquè els tràmits —per fer modificacions als hotels— siguin més àgils, però no sense complir els codis tècnics i de seguretat". La presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar (UM), també va mostrar el "condol" i la "tristor" pels fets i féu pública una "reflexió": va recomanar a empresaris i treballadors "molta prudència i sentit comú perquè aquestes situacions no es puguin repetir". Per a Munar, les mesures de seguretat laboral s’han de mantenir al marge de la crisi perquè no fer-ho "pot suposar la mort".