L’Ajuntament de Deià “pardaleja” i els xalets estan talment com fa vint anys |
(Diari de Balears, 3/11/2008)
Falten cinc mesos perquè acabi el termini donat pel TSJB per esbucar les construccions il·legals de Llucalcari. Segons l’advocat del cas, Eduardo Moreno, l’Ajuntament hauria d’haver enviat un informe mensual sobre l’estat de l’execució de la sentència. De moment, però, no hi ha indicis de moviment
Antoni Mateu. Quan han passat cinc mesos, i encara en falten cinc més, des que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears exigís la demolició dels quatre xalets il·legals de Llucalcari, l’Ajuntament de Deià encara no ha mostrat indicis de voler executar la sentència. Segons informà l’advocat del GOB, Eduardo Moreno, "el TSJB va ordenar al Consistori que enviàs un informe mensual explicant de quina manera feien comptes tomar les cases. I, de moment, no ha fet res".
Aquests informes haurien de dir "hem contractat una empresa per tomar el primer xalet" o "d’aquí a dues setmanes enderrocarem el segon"... "Vaja, que expliquin com va el procés", diu Moreno. Segons l’advocat, "la manera d’actuar de l’Ajuntament evidencia que no tenen previst fer res. La manera d’actuar dels qui governen a Deià és d’un cinisme brutal. No és que diguin que no els esbucaran, sinó que diuen que ho faran i, llavors, no ho fan. Si en un estat de dret les sentències no es compleixen, es perd tota credibilitat".
Termini
El termini donat pel TSJB per a la demolició acaba el mes de febrer. Després d’aquesta data s’obre un període d’incertesa per veure quines passes farà l’Ajuntament en relació als quatre xalets. La seva construcció començà el 1985, quan el propietari de la finca de Can Simó, molt propera al llogaret de Llucalcari, la parcel·là i construí un camí "d’ús agrícola" per accedir-hi. Entre el 1986 i el 1987, l’Ajuntament donà llicència per edificar els quatre xalets i un magatzem agrícola en una zona classificada com a Bé d’Interès Cultural des del 1985. De llavors ençà, l’Ajuntament ha anat presentant recursos de manera progressiva i el Tribunal Suprem i el TSJB els han anat arxivant.
"Durant tots aquests anys –explica Miquel Àngel March, membre del GOB i portaveu de l’entitat durant els anys en què es denunciaren les construccions– l’estratègia de l’Ajuntament ha estat la de pardalejar. De manera clara, es pot dir que l’Ajuntament ha anat obstaculitzant la sentència".
Segons March, "l’Ajuntament de Deià no pot ser còmplice d’intents d’escapar de l’acció de la justícia i no pot retardar més l’execució de la sentència argumentant que no tenen doblers a bastament per a la demolició i per a les indemnitzacions".
Mentrestant, fa més de vint anys que les teules d’aquelles cases treuen verdet. Un extern ja no sabria dir quin temps fa que les feren. La il·legalitat, però, no s’esvaeix per molt integrats que ara estiguin els xalets. Jaume Crespí (PP), que és batle d’ençà del 2003, fou qui rebé l’acte del 2005 en què es deia: "Requerir al Ayuntamiento de Deià (Mallorca) para que lleve a término sin más dilaciones el mandato contenido en la sentencia firme, con el apercibimiento que de no llevarlo a efecto en el término de un mes, se tomarán las medidas prevenidas en el artículo 112 de la Ley jurisdiccional".
I amb aquest so l’enterren.
Nota de Disúrbia: cal llegir també aquesta notícia, segons la qual seria el Consell de Mallorca qui s'encarregaria de la demolició dels xalets.