Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > La Guàrdia Civil estreny el setge als acusats de pagar suborns al cas Andratx

La Guàrdia Civil estreny el setge als acusats de pagar suborns al cas Andratx

(Diari de Balears, 10/02/2007)

Constructors, promotors, arquitectes i empresaris seran citats a declarar en breu

J.J. / P.C. Palma.
En el punt de mira. Els constructors, els promotors, els empresaris i fins i tot els particulars que pagaren comissions o suborns en la trama del cas Andratx seran citats a declarar en breu, i alguns podrien quedar detinguts. De moment, la Guàrdia Civil ha imputat 70 persones en l'operació Vora Mar i la xifra augmentarà de manera considerable durant les pròximes setmanes.

La Policia Judicial i el Seprona (Servei de Protecció de la Naturalesa) continuen bolcats en aquesta segona fase policíaca, que només ha entrat en el seu tram inicial. La llista d'implicats en els pagaments irregulars o que han rebut un tracte de favor des del Consistori d'Andratx és molt elevada, i s'ha pogut elaborar a partir de les punxades telefòniques i les declaracions d'alguns d'implicats, que han decidit col·laborar amb els investigadors.

A més, es té constància documental d'algunes irregularitats amb promotors, constructors, promotors, arquitectes, aparelladors i particulars com a protagonistes. Aquests acusats n'hauran de donar explicacions a les dependències de la Comandància, en qualitat d'imputats.

D'altra banda, el jutge instructor del cas Andratx, Álvaro Latorre, investiga la suposada trama societària de la causa per mitjà d'actuacions declarades secretes, a fi de protegir al màxim les indagacions realitzades en la fase decisiva de l'operació Vora Mar. Aquesta setmana, han declarat sota secret de sumari i en qualitat d'imputats el promotor Manuel Zapata, el constructor Felipe Seguí i l'empresari Carlos Hidalgo, germà de l'exbatle d'Andratx, tal com ho ha fet constar de manera expressa el mateix magistrat als advocats dels imputats. Se seguirà un format legal idèntic en les pròximes actuacions, segons ha pogut saber aquest diari en fonts judicials.

El fet de declarar secretes les actuacions en aquesta fase nova coincideix amb el període màxim de 45 dies de presó per a Eugenio Hidalgo i per a l'exzelador municipal Jaume Gibert decretat per la Secció Segona de l'Audiència de Palma. L'objectiu és intentar accelerar tant com sigui possible les investigacions per acurçar aquest termini de temps.

El jutge i els fiscals Juan Carrau i Pere Horrach esgoten al màxim la facultat que els confereix l'article 302 de la LEC, que en el seu paràgraf segon permet al jutge d'Instrucció instructor declarar les actuacions parcialment o totalment secretes quan la investigació afecta un delicte públic.

Les parts no tenen accés al resultat de les indagacions, amb l'excepció del Ministeri Fiscal. El termini previst perquè una causa s'investigui sota secret sumarial és d'un mes, però aquest termini es pot prorrogar. Precisament, la Secció Segona de l'Audiència de Palma va recordar que les diligències sumarials són secretes (fins a l'obertura del judici oral) per impedir que la vista per l'excarceració d'Hidalgo i de Gibert tingués caràcter públic.

2007-02-10 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/47044

Comentarios

		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia