Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > TV3 dedicà el seu programa «30 Minuts» a l'escàndol Vora Mar

TV3 dedicà el seu programa «30 Minuts» a l'escàndol Vora Mar

(Diari de Balears, 15/01/2007)

DdB. Palma.
Amb el títol Andratx, corrupció vora mar, TV3 oferí anit un reportatge sobre l'escàndol destapat el novembre passat i que acabà amb les detencions del batle Eugenio Hidalgo; del zelador municipal Jaume Gibert i de l'excap d'Urbanisme Jaume Massot. El reportatge recull diversos testimonis i deixa clar que la majoria sabia que hi havia mànega ampla en la concessió de llicències i que això havia de tenir un preu polític. «Es veia venir que alguna cosa passaria», afirma Antje Wogenstein, una professional del sector immobiliari que treballa sobretot amb clients estrangers.

El policia local Joan Ensenyat fou un dels primers que s'atreví a denunciar les irregularitats i confessà que sentia vergonya quan en les inspeccions d'obres havia d'escoltar frases com «jo ja he parlat amb qui havia de parlar». Per ell, el «si no pagues no construeixes» resumeix com es feia tot.

Regidores de l'Ajuntament com Isabel Alemany (UM) i Ana Maria Porcel (PSIB) també corroboraren aquest tipus de pràctiques i quin era el tarannà del batle. Segons Alemany, que denuncià la urbanització de Monport, Hidalgo «em va dir en una ocasió, primer que em tallaria el coll i després que perseguiria la meva família». I així fou, perquè el primer edil ordenà tancar un aparcament a la platja propietat de la família de la regidora.

Però a Andratx no tothom parla obertament del cas Vora Mar. N'hi ha que tenen por. Així es comprovà amb l'entrevista a una parella alemanya, Hubert i Helga, que viu entre cala Llamp i el seu país. A ells no els va sorprendre que es destapàs la trama de corrupció, però sobretot Helga vol ser prudent: «Pensa (retreu al seu marit) que han sortit de la presó i ara hem de viure amb ells». Resulta sorprenent que a cap dels dos no els desagradi la serp d'edificis que s'enfila pels penya-segats de la costa i que defensin aquest creixement urbanístic desmesurat. També tenen clara una cosa: «Sense alemanys i sense anglesos, l'Illa seria molt pobra».

Però com s'afrontarà el futur a partir d'ara? El constructor Valentín Novo explicà que «quan el poble d'Andratx arribà al límit, començàrem a anar cap als afores, però a partir d'ara tot serà molt més difícil. Hi haurà por».

Andratx va ser el 2005 el municipi de Mallorca que més va créixer en edificació nova. Segons recordà Bartomeu Vicens, conseller d'Ordenació del Territori, «s'ocupava sòl protegit de manera sistemàtica», «però mai no arribàrem a pensar que es destapàs aquesta trama». El GOB, una de les organitzacions que més feina ha fet a l'hora de denunciar les irregularitas, ha arribat a presentar 40 denúncies davant la Fiscalia. Segons explicà Miquel Àngel March, Massot va ser el cervell de l'operació: «És un expert urbanista i difícilment es podria crear una trama d'aquestes dimensions sense la seva supervisió».

El president Jaume Matas, que també fou entrevistat, no hi aportà res de nou. Tornà a demanar discuples i assumí com a única responsabilitat haver incorporat Hidalgo com a batle del PP. Però pel líder socialista Francesc Antich «està sota sospita». José Maria Rodríguez, que no és entrevistat, no surt massa ben parat amb allò d'«era lunes y estaba en mi despacho».

2007-01-15 | Etiquetes: | Categories: Operacio Voramar, Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/46249

Comentarios

		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia