Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Els forestals realitzaren 50 denúncies d'abocadors i obres que no té el fiscal

Els forestals realitzaren 50 denúncies d'abocadors i obres que no té el fiscal

(Diari de Balears, 26/12/2006)

Agents de Medi Ambient diuen que el Govern balear «no tramita» suposats delictes

J.T.Palma.
Els funcionaris del cos d'agents de Medi Ambient han formulat, des de mitjan 2003, una cinquantena de denúncies per suposats delictes contra el medi ambient i l'ordenació del territori que, segons ells, el Govern no ha enviat a la Fiscalia. Les denúncies més recurrents són les que fan referència a «abocadors il·legals», però també abunden les de cementeris de vehicles, obertures de camins o construccions en terrenys protegits, la majoria a Andratx i a Pollença.

Així ho han reconegut fonts dels agents de Medi Ambient. Encara no fa un mes, aquests agents denunciaren la inactivitat de la Conselleria en aquest camp, des que el Govern de Jaume Matas canvià el protocol d'actuació a mitjan any 2003.

Amb aquest canvi, el departament dirigit per Jaume Font evitava que fossin els agents -que són considerats autoritat- els qui directament formulassin les denúncies a la Fiscalia, perquè qui ho havia de fer era un càrrec polític. El canvi suposava també que la denúncia dels agents no pogués paralitzar de manera immediata les actuacions suposadament irregulars.

Des de mitjan 2003, diuen els agents, s'acabaren els vols de reconeixement amb helicòpter que facilitaven la feina de detecció i seguiment de suposades irregularitats i, també des de llavors, la Conselleria no ha duit a la Fiscalia de Medi Ambient gairebé cap de les denúncies efectuades per aquest cos funcionarial. Només s'ha limitat a denunciar els incendis forestals i una tala de pins, segons els agents. I si ha tramitat expedients per altres suposats delictes, és -mantenen aquestes fonts- perquè el fiscal hauria requerit informació després d'arribar-li les denúncies, en certs casos de manera «clandestina».

El Govern, en canvi, ha reiterat que tramita totes les denúncies formulades pels agents sempre que es cregui que la situació és constitutiva d'un delicte, i justifica que el procediment nou s'ha adoptat per poder fer un seguiment dels casos i per no col·lapsar la Fiscalia.

Amb tot, entre els expedients dels agents que no han acabat a la Fiscalia, n'hi ha «d'abocadors il·legals» a Artà, Manacor, Llucmajor, Petra, Sant Joan, Calvià o Andratx, alguns dels quals eren gestionats pels ajuntaments mateixos. Alguns s'ubicaven en terrenys protegits declarats Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) o en pedreres inactives que no tenen projecte de restauració.

També es denunciaren diverses «construccions il·legals» en àrees protegides com a ANEI al terme municipal d'Andratx, com també a la zona de s'Albufereta, a Pollença. Amb tot, és a Eivissa on els agents de Medi Ambient detectaren una major proliferació de «construccions il·legals». La majoria d'aquests casos, tot i ser denunciats, tampoc no arribaren a la Fiscalia de Medi Ambient.

2006-12-26 | Etiquetes: | Categories: Suprainsular | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/45760

Comentarios

		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia