Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Felanitx delega la disciplina urbanística en rústic al Consell

Felanitx delega la disciplina urbanística en rústic al Consell

(Ara Balears, 12/08/2015)

Margalida Bonnín. L'Ajuntament de Felanitx delegarà les competències en inspecció, sanció i restabliment de la legalitat urbanística a l'Agència de Protecció de la Legalitat Urbanística i Territorial del Consell de Mallorca. La proposta es va aprovar ahir al ple amb els vots dels partits de l'equip de govern (Bloc, El Pi i PSOE) i els vots en contra del Partit Popular. "No sabem com funciona l'agència, quins ingressos tindrà, quines inspeccions farà, què costarà", ha indicat el portaveu dels populars i exbatle felanitxer, Biel Tauler.

L'exprimer edil també utilitzà l'argument econòmic per justificar el seu vot. El pressupost municipal d'enguany preveu 220.000 euros d'ingressos per multes d'infraccions urbanístiques. "L'any que ve no hi haurà aquests ingressos", ha dit Tauler, "i no sabrem quina part del que recapti el Consell tornarà al municipi", ha afegit. "Ens preocupen més les infraccions que no  cobrar o no una multa", ha respost el batle, Joan Xamena (Bloc).

188 demolicions sense executar

La cessió d'aquestes competències al Consell també du implícit reconèixer que l'Ajuntament no té capacitat per aplicar la legalitat urbanística al municipi. Felanitx suma 188 expedients de demolició, dels quals no se n'ha fet efectiu cap. Per això, el Consistori planteja una nova manera de fer: "S'ha d'actuar al principi, no quan la casa i la piscina il·legal ja estan fetes", ha indicat Xamena.

Aquesta mesura forma part dels  acords del pacte de govern entre el Bloc, el PSOE i El Pi. El text inclou el compromís de contractar un nou zelador per aconseguir millorar la inspecció i així reduir el nombre d'infraccions.

Vuit municipis

Felanitx és el segon municipi que ha cedit les competències durant aquest mandat, després que Artà ho fes en el darrer ple. Aquesta és una xifra molt alta, si es té en compte que durant els sis anys d'existència de l'Agència només s'hi havien adherit set pobles: Marratxí, Son Servera, Algaida, Montuïri, Campanet, Puigpunyent i Valldemossa, que en sortí l'any passat. Així doncs, ara seran 8 els municipis adherits. És possible que altres ajuntaments, com Llubí i Inca, segueixin aquest camí.

El mandat del PGOU

L'elaboració d'un nou pla d'ordenació urbana serà una de les tasques fonamentals del nou equip de govern felanitxer. El municipi es regeix per un pla de 1968, el més antic de les Illes. Si bé durant l'anterior pacte de progrés municipal (1999-2003) es va avançar en la redacció d'unes noves Normes Subsidiàries (NS), aquestes es tornaren enrere amb l'arribada del PP al poder. Els populars iniciaren la redacció d' unes normes que finalment no han superat el filtre del Consell de Mallorca.

L'equip de govern preveu mantenir alguns punts de les NS dels populars, com la reducció de la parcel·la mínima per construir en rústic en 14.000 metres quadrats (dues quarterades) i no els actuals 15.000 m2 o els 21.000 que proposaven les frustrades normes de 1999-2003.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/75790

Comentarios

Nombre
Correo-e
URL
Dirección IP: 54.226.64.30 (39e51074b7)
Comentario
¿Cuánto es: diez mil + uno?

		

Arxius

<Enero 2019
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004
  Support independent publishing: Buy this book on Lulu.

  Blogalia

  Blogalia