Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Pollença rep 91 sol·licituds per legalitzar cases en sòl rústic

Pollença rep 91 sol·licituds per legalitzar cases en sòl rústic

(Ara Balears, 11/08/2015)

Les peticions d'amnistia augmentaren abans que la taxa a pagar pujàs un 5%

Margalida Bonnín. L'Ajuntament de Pollença ha rebut 91 sol·licituds de propietaris que es volen acollir a l'amnistia urbanística que permet legalitzar infraccions comeses en sòl rústic. Les peticions han augmentat considerablement durant els darrers mesos, segons ha informat el Consistori. Un del principals motius és que la taxa per legalitzar les edificacions va augmentar un 5 per cent el 17 de juliol, quan va fer un any que l'amnistia era vigent a Mallorca. Totes les sol·licituds que entraren als consistoris fins aquest dia es tramitaran amb el preu antic.

Entre les 91 sol·licituds, sobretot hi ha habitatges complets i ampliacions de cases, segons informà el regidor d'Urbanisme, Bartomeu Cifre. Ara bé, de moment tan sols s'han atorgat quatre llicències. Durant el mandat passat, l'Ajuntament va calcular que 500 cases es podrien acollir a aquesta amnistia, tot i que podrien ser moltes més, ja que aquesta xifra no està basada en cap recompte oficial.

Més ajuntaments

Altres ajuntaments també han vist com les sol·licituds augmentaven, però amb xifres poc comparables amb les pollencines. Així doncs, a Alaró, on fa quatre mesos hi havia ser llicències sol·licitades, ara en són 19, segons informà el regidor d'Urbanisme, Guillem Balboa. De moment, s'hi han atorgat tres llicències. "La resta estan en tràmit i les estudiarem de manera molt primmirada", digué Balboa.

Manacor, per part seva, on fins al mes de juny no se superaven les 10 peticions, durant el mes i mig següent se'n sol·licitaren entre 10 i 20, informa el regidor d'Urbanisme, Joan Llodrà. És una xifra molt reduïda si es compara amb la de Pollença. Ara bé, cal tenir en compte que a la capital del Llevant el Consistori no ha fet una política activa per animar els infractors a legalitzar, com sí que s'ha fet a Pollença, on es va arribar a fer una reunió informativa.

Tres anys d'amnistia

La disposició transitòria desena de la Llei del sòl, també batejada com a 'llei Company', permet legalitzar habitatges construïts il·legalment i la infracció dels quals hagués prescrit el 29 de maig de 2014, és a dir, acabades vuit anys abans d'aquesta data, o anteriors a 1991, si estan en sòl rústic protegit. Aquesta disposició serà vigent fins al 16 de juliol de 2017. El termini està dividit en tres anualitats. Fins al 16 de juliol passat, el propietari havia de pagar el 15% del valor actual de l’obra. Ara la xifra és del 20% i l’any que ve serà del 25%.

El propietari que vulgui legalitzar la seva casa en sòl rústic només ha de rendir comptes amb l'Ajuntament. El procediment no està tutelat per cap organisme supramunicipal. És per això que no existeix cap recompte oficial de xalets amnistiats i que els criteris per atorgar les llicències poden variar d'un consistori a l'altre.

El sol·licitant ha d'elaborar un projecte de legalització que garanteixi harmonia de la casa amb l'entorn rústic. Al preu del projecte se li ha de sumar la taxa del valor actual de l'obra i altres taxes com l'impost de construcció.

Un dels arguments que utilitzà l'arquitecte de Pollença, Rafel Balaguer, en la reunió per animar els infractors a legalitzar fou que això suposa un augment de preu dels terrenys, una dada atractiva per als qui volen vendre una finca.

2015-08-11 | Etiquetes: , , , , , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/75788

Comentarios

Nombre
Correo-e
URL
Dirección IP: 54.83.93.85 (dcbf284459)
Comentario
¿Cuánto es: diez mil + uno?

		

Arxius

<Enero 2019
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004
  Support independent publishing: Buy this book on Lulu.

  Blogalia

  Blogalia