Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Andratx: els propietaris de Cala Llamp demanen al jutge que no esbuqui els apartaments perquè els volen legalitzar

Andratx: els propietaris de Cala Llamp demanen al jutge que no esbuqui els apartaments perquè els volen legalitzar

(Ara Balears, 22/07/2015)

La promoció immobiliària, finançada per Sa Nostra, s'aixecà amb una llicència concedida per Eugenio Hidalgo i fou anul·lada posteriorment per dues sentències

Mercè Pinya. La comunitat de propietaris dels blocs il·legals de Cala Llamp, a Andratx, demana al jutge que revisi la sentència que obliga a demolir els apartaments. En l'escrit d'al·legacions, exposen que discrepen "profundament" del dictamen judicial que anul·là la llicència d'obres concedida el 2005 pel batle corrupte Eugenio Hidalgo (PP). Considera que l'Ajuntament d'Andratx i el Consell de Mallorca són els responsables de la "dramàtica situació actual" en què es troben els propietaris dels habitatges afectats  per l'execució de la sentència i que "en les seves mans hi ha la solució". [Nota de Disúrbia: totes aquestes qüestions ja no es poden discutir en l'execució de la sentència, com haurien de saber els promotors, ni aquesta és revisable de cap manera]

Amb un to certament pujat, l'escrit d'al·legacions dels propietaris qualifica de "lamentable" un informe elaborat pel departament de Territori del Consell de Mallorca amb data de febrer de 2008. Apunta que "els errors comesos" en aquest informe, que plantejava la inexistència de la dotació de serveis bàsics i posava en dubte la legalitat de la llicència d'obres, foren tinguts en compte com a prova pericial. Els veïns apunten que a la zona ja hi havia serveis bàsics "als anys setanta del segle passat" i que el mateix any en què es redactà, el 2008, el mateix departament de Territori concedí les cèdules d'habitabilitat, i "amb les mateixes, els propietaris pogueren contractar els serveis d'aigua potable, electricitat, clavegueram, telèfon, etcètera, servint-se de les dotacions de serveis existents al carrer, i 'negades' tant en l'informe de febrer de 2008 com també, i com a conseqüència de l'anterior, en la sentència 180/2009".

En segon lloc, la comunitat de propietaris també "discrepa profundament" de "l'actitud" adoptada per l'Ajuntament d'Andratx en relació a la sentència. "Si bé en un principi defensà la legalitat de la llicència d'obres que ell mateix havia atorgat, resulta que després de la sentència no sols no interposà recurs d'apel·lació, sinó que a més s'oposà al recurs d'apel·lació deduït per la representació de la promotora Marmacén Sol SL", que construí els apartaments en connivència amb el batle corrupte. Fa responsable de la decisió a dos informes emesos pels serveis tècnics i jurídics municipals el 2009. Aleshores governava el pacte de centreesquerra format per PSIB-UM-PSM. I, de fet, els propietaris acusen l'aleshores batle socialista, Francesc Femenias, d'haver fet informes "a mida" i d'haver pres una "decisió política", perquè no presentà recurs d'apel·lació contra la sentència que anul·lava la llicència que concedí Hidalgo.

Per tot això, demanen que tant l'Ajuntament com el Consell redactin uns altres informes "adaptats a la realitat física i a la legalitat" i que, concretament, s'oposassin a la demolició dels edificis. Amb aquests, apunten els propietaris, les dues institucions podrien presentar un recurs de revisió de sentència davant el Tribunal Suprem. "Únicament és necessari que tant el Consell de Mallorca com l'Ajuntament d'Andratx es decideixin a col·laborar correctament amb la justícia", diuen les al·legacions.

De fet, els propietaris no entenen per què, "si bé a l'estat inicial del procediment judicial" els responsables municipals actuaren d'una manera "adequada i responsable", a partir de la sentència de 2009 "totes les actuacions d'aquest Ajuntament són un autèntic despropòsit".

Acusen el GOB de "mala fe"

Més enllà d'això, els propietaris també acusen el GOB, denunciant del cas, de "la més absoluta mala fe" en demanar al jutge que executi la sentència que obliga a demolir els edificis i a retornar els terrenys al seu estat original perquè, diuen, oculta que "existeix impediment legal" perquè es puguin esbucar els edificis. Al·leguen que cinc dels apartaments estan afectats pel concurs de creditors "al qual es va veure obligada la promotora Marmacén Sol SL, amb motiu de les accions duites a terme pel GOB", diu l'escrit, i per això, protegides per la Llei concursal.

Neguen que la sentència digui que els terrenys s'han de restablir a l'estat previ a les edificacions i afirmen que la demolició dels edificis construïts "no és l'única opció per restaurar l'ordre urbanístic infringit"; a més, proposen legalitzar la major part de l'edificació, concretament 2.891 metres cúbics, mitjançant un projecte de legalització i canvi d'ús de la part legalitzable i un "petit" projecte de demolició de la part no legalitzable.

Així mateix, acusen l'anterior batle del PP, Llorenç Suau (2011-2015), de "menyspreu absolut" cap a ells per haver presentat davant la justícia un projecte de demolició. A més, diu que ho féu amb "la més descarada intenció de malgastar doblers públics", mentre recorden que això representa un delicte penat amb presó.

Una promoció finançada per Sa Nostra

També figura en l'escrit d'al·legacions presentat pels propietaris de Cala Llamp la "possible vulneració de drets fonamentals", ja que creuen que l'Ajuntament d'Andratx no féu res perquè es pogués personar com a part interessada Sa Nostra, entitat que finançà la totalitat de la promoció immobiliària, de manera que li generà indefensió. Apunten que, si ho hagués fet, l'entitat "molt probablement hauria tallat l'aixeta del finançament i no s'hauria arribat a la dramàtica situació actual" per a ells.

Demanen l'arxivament provisional de les sentències

Per tot això, demanen al jutge que no s'executi la sentència fins que hagi transcorregut el termini de 5 anys perquè tant l'Ajuntament com el Consell puguin presentar recursos excepcionals de revisió de sentència al Tribunal Suprem; que se suspengui l'execució de la sentència i s'arxivin provisionalment les sentències fins que no hagi conclòs el procediment concursal a què està sotmesa la promotora que construí els edificis; que, en cas d'executar-se la sentència, no s'esbuquin els edificis, sinó que es "restauri l'ordre urbanístic infringit" legalitzant "tot allò legalitzable" i esbucant "el mínim possible" que no sigui legalitzable.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/75740

Comentarios





		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia