Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > El TSJIB ordena recular 4 metres l'escola pública Puig de Ros de Llucmajor

El TSJIB ordena recular 4 metres l'escola pública Puig de Ros de Llucmajor

(Ara Balears, 3/06/2015)

JAUME PERELLÓ Palma. L'escola pública Puig de Ros, al terme municipal de Llucmajor, haurà de recular 4 metres el seu edifici principal, segons ha ordenat la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que ha declarat nul·la la modificació del planejament que en va emparar la construcció.

La sentència dóna la raó als veïns de la zona, que varen acudir als tribunals en comprovar que aquesta escola pública no complia amb l'obligació legal de deixar una franja de 4 metres en cada un dels seus llindars. Els residents han hagut de complir aquest precepte en les seves construccions i varen denunciar el fet que la mateixa administració no complís amb la normativa.

L'Ajuntament va tramitar una modificació del Pla General per estalviar a l' Institut d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (IBISEC), organisme del Govern que s'encarrega de la construcció i manteniment dels centres públics, el compliment d'aquest precepte. Aquesta modificació va ser avalada el març de 2011 per la Comissió insular d'Urbanisme, presidida aleshores per Maria Lluïsa Dubon.

El Consell va apel·lar a l'interès general per donar cobertura legal a aquesta exempció, però, com recorda el tribunal, els tècnics del Consell ja havien advertit durant la ponència tècnica que des del seu punt de vista no era recomanable incomplir aquest precepte. Tot i així, l'organisme va acordar eximir-ne l'Ajuntament i donar el vistiplau a la modificació del Pla general.

El tribunal ha analitzat la documentació de tot l'expedient urbanístic i ha comprovat que ja l'any 1999 es va preveure requalificar els terrenys, que tenien permesos usos esportius, per construir-hi un centre educatiu. El problema és que 10 anys després, el 2009, es va començar a aixecar el centre sense que s'hagués materialitzat el canvi de planejament. Un fet, el del retard en la tramitació, que crida l'atenció del tribunal.

Precisament aquest és el bessó de la qüestió per a la Sala. Segons el seu criteri, l'interès general com és la construcció d'una escola no pot excusar el compliment de la llei i molt menys demanar una excepció normativa quan l'edifici ja està fet. "La contrarietat als interessos generals es presenta quan una obra projectada i construïda al marge del planejament vigent condiciona el que s'ha d'aprovar amb posterioritat i altera els racionals i coherents paràmetres urbanístics de la zona", diu la Sala.

L'advocat dels demandants, que són veïns de la urbanització Puig de Ros, Pau Mir, ha dit a l'ARA Balears que "és important que l'Administració compleixi les lleis, perquè en cas contrari el missatge que s'està donant als ciutadans és molt preocupant. El que fa la sentència, que a parer nostre és de molta qualitat jurídica, és el de confirmar aquest principi. Els governs i els ajuntaments han de vetllar pel compliment de la llei quan fan qualsevol actuació i no es pot acudir a la política de fets consumats", ha explicat.

El Tribunal Superior de Justícia, amb la declaració de nul·litat de la modificació del Pla general de Llucmajor per excepcionar l'escola pública en la reculada obligatòria de 4 metres, obliga a la demolició parcial de l'edifici, ja que el que es veu afectat parcialment per aquest conflicte no és un mur de tancament, sinó precisament l'estructura del centre.

Fonts jurídiques consultades asseguren que el Consell insular podria posar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, fet que permetria ajornar el compliment de la sentència, si bé aquest fet no s'ha pogut confirmar de moment. En tot cas, les mateixes fonts apunten que la contundència i claredat de la Sala, integrada per Gabriel Fiol, Fernando Socías i Alicia Ortuño, fa difícil que una revisió posterior del Suprem pugui canviar el sentit de la resolució.

De moment, si s'ha de complir la sentència i no hi ha recursos en contra, l'escola pública de Puig de Ros haurà d'enfrontar la complicada obra de recular 4 metres el seu edifici principal.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/75640

Comentarios

Nombre
Correo-e
URL
Dirección IP: 34.234.76.59 (751b15f2df)
Comentario
¿Cuánto es: diez mil + uno?

		

Arxius

<Enero 2019
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004
  Support independent publishing: Buy this book on Lulu.

  Blogalia

  Blogalia