Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Felanitx: avança la causa urbanística en què està imputat el batle Tauler

Felanitx: avança la causa urbanística en què està imputat el batle Tauler

(Ara Balears, 21/09/2014)

Una de les obres, a l’ANEI de Binifarda, ja té ordre de demolició

JAUME PERELLÓ Palma. Permetre la construcció d’un macroxalet en una Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI), no expedientar una estructura dins una zona verda pública que actualment s’explota com a restaurant i deixar caducar almenys un expedient per les obres il·legals d’un aparcament són les principals acusacions que pesen contra el batle de Felanitx en una causa que investiga el Jutjat número 3 de Manacor i en la qual Biel Tauler està imputat per presumptes delictes de prevaricació i falsedat en document públic.

Divendres, els propietaris del xalet construït sense llicència a l’àrea natural de Binifarda prestaren declaració al jutjat i intentaren argumentar que la casa, de grans dimensions, es va aixecar amb totes les garanties legals. La denúncia la interposà un particular, que exerceix l’acusació.

Ordre de demolició

El fet és que no sols el querellant afirma que el xalet és completament il·legal per haver-se construït en una zona ANEI, sinó que ja va ser el Consell de Mallorca que va decretar la irregularitat de l’obra, imposà una multa de 720.000 euros als titulars i n’ordenà la demolició. Multa i ordre es troben recorregudes en aquest moment.

L’enfiloi d’irregularitats que figuren en la querella inclou també un fet que es remunta a fa més de 8 anys, quan Tauler no era batle. L’exdiputada felanitxera del PP Maria Binimelis va construir un restaurant a Cala Ferrera, en una zona verda pública, i va al·legar posteriorment que havia negociat traslladar l’aprofitament urbanístic i així legalitzar el restaurant.

Aquesta circumstància ‘curiosament’ va ser inclosa en les normes subsidiàries de Felanitx de l’any 2004, però segons el querellant l’operació és il·legal perquè suposa un augment de valor dels terrenys sense cap motiu tècnic i, per tant, esdevé una prevaricació.

Caducitat d’il·legalitats

En el cas dels aparcaments, el querellant ha aportat al jutjat la documentació que demostraria que es construïren de manera il·legal a l’antic cine Principal de Felanitx. L’Ajuntament, emperò, hauria deixat caducar l’expedient “de manera totalment intencionada, com se sol fer, perquè així s’aparenta actuació i el que es fa és impedir que s’apliqui la llei”, afirma l’acusació particular.

El juny de 2007, l’Ajuntament de Felanitx va iniciar l’expedient sancionador segons el qual es proposava imposar una multa de 60.000 euros a la societat Edificacions Obrador Rosselló SL, quan Tauler era regidor d’Urbanisme.

Segons informe tècnic municipal, les obres eren “il·legals i il·legalitzables”. El juliol de 2010, Urbanisme, amb Tauler com a màxim responsable, va declarar la caducitat de l’expedient. Segons la documentació aportada pel querellant al Jutjat d’Instrucció número 3 de Manacor, el batle va comprar una plaça de pàrquing a la finca situada al carrer Bisbe Puig número 6 el gener de 2007.

Es tracta d’un aparcament que pertany a la promoció declarada inicialment il·legal per l’Ajuntament i “perdonada” finalment mitjançant la caducitat de l’expedient.

La declaració del zelador de l’Ajuntament de Felanitx que figura a l’expedient de la querella per prevaricació i falsedat en document públic que instrueix el Jutjat número 3 de Manacor posa en evidència la manca d’interès del zelador municipal en la persecució de les irregularitats urbanístiques en el municipi.

Tot i els avisos rebuts per part de l’Ajuntament respecte de la construcció d’un macroxalet a Binifarda, va haver de ser el Consell de Mallorca, a instàncies d’un particular, qui actuàs davant la passivitat municipal.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/74876

Comentarios

		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia