Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Sencelles: un error administratiu impedeix esbucar els adossats de Ruberts

Sencelles: un error administratiu impedeix esbucar els adossats de Ruberts

(Ara Balears, 7/06/2014)

L’Ajuntament no aconsegueix el permís per entrar dins el solar

Havia de fer-se efectiva l’estiu passat, però ha transcorregut un any i la demolició dels fonaments dels adossats il·legals de Ruberts encara no s’ha efectuat, ni té data prevista. La sentència judicial que hi obliga no es pot fer efectiva perquè l’Ajuntament no té el permís del jutge per entrar en el terreny privat on s’alcen les construccions. “És surrealista”, digué el batle, Tomeu Morro. El problema és que el jutjat tramita la demolició com si es tractàs d’un expedient de disciplina urbanística, fet que allarga molt més els terminis, explicà el primer edil.

Mentre aquest defecte de forma no se soluciona, l’Ajuntament es veu obligat a estar amb els braços plegats. Les obres de demolició estan adjudicades des del mes de juliol de 2013 a l’empresa Matias Arrom Bibiloni (AMB) per un import de 34.000 €. L’autorització per entrar al solar també està demanada des de l’estiu passat. Des de l’associació de veïns ahir també es mostraren molestos per la situació. “Una justícia tan lenta no és justícia”, indicà la presidenta, Caterina Aguiló.

Tal com estan les coses, el Consistori s’ha plantejat la possibilitat de demanar assessorament al Consell per esmenar aquest error, poder dur a terme l’esbucament i així restablir la legalitat urbanística.

El conflicte pels adossats de Ruberts es remunta a l’any 2001, quan l’Ajuntament de Sencelles concedí una llicència per construir tres pisos a l’entrada del llogaret. Els veïns i l’agrupació ecologista GOB impugnaren la norma urbanística que permetia l’edificació. El jutge els donà la raó, però cinc anys després, quan els adossats ja estaven construïts.

Mentrestant, el 2003 s’havia concedit una altra llicència per a quatre habitatges més, dels quals es paralitzà la construcció el 2006. Aquests darrers són els que s’han de demolir gràcies a un acord històric a què arribaren els veïns amb l’Ajuntament i la promotora. El pacte establia que es legalitzassin els tres primers adossats, que ja estaven habitats, i es demolissin els altres quatre a mig fer.

Sense ajut del Govern


L’Ajuntament ha intentat en diverses ocasions que el Govern comparteixi els costos de l’esbucament dels pisos, sense aconseguir-ho. El darrer ‘no’ el donà amb l’aprovació del pressupost de 2014, quan no acceptà una esmena que demanava incloure una partida per pagar part de l’esbucament. La diputada i regidora del PP, Antònia Vallès, no era present en el moment de la votació.

El Consistori es queixa del tracte diferenciat que ha tingut respecte d’altres casos similars. En el cas de les Covetes, el Govern va sufragar tres quartes parts del cost de la demolició dels apartaments. També a Deià, per tomar els xalets de Llucalcari, es compartiren els costos. En els dos casos, es tractava de centenars de milers d’euros, unes xifres molt més altes que les del llogaret.

El Consell de Mallorca declarà el 2008 Ruberts Bé d’Interès Cultural (BIC) a instàncies dels veïns. Per aquest motiu, ara la institució insular és la que fiscalitza el creixement urbanístic del llogaret. El projecte de demolició dels fonaments inclou també el restabliement de l’estat inicial dels solars i les despeses del tractament dels enderrocs, que s’enterraran allà mateix.

L’atorgament d’una dedicació parcial al regidor i exbatle de Sencelles Joan Carles Verd (El Pi), per tal d’ocupar-se de les funcions de gerent de la brigada municipal, va crear forta polèmica en la darrera sessió plenària. La portaveu del PP, Antònia Vallès, va demanar que es contractàs per a aquesta funció una persona del poble. Joan Cales Verd va defensar el seu salari argumentant que l’executiu central no permet crear places noves durant aquest any 2014. La plaça s’havia d’ocupar perquè el coordinador de la brigada s’ha jubilat.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/74683

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia