Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > L’amnistia en rústic, el punt més conflictiu i més criticat

L’amnistia en rústic, el punt més conflictiu i més criticat

(Ara Balears, 10/03/2014)

Un premi als infractors, diuen tècnics, oposició i GOB

J. PERELLÓ. La futura llei del sòl afirma que la recaptació de les “multes” per legalitzar construccions il·legals en rústic s’adreçarà a “l’adquisició, recuperació, protecció i gestió sostenible d’espais i recursos naturals o la seva incorporació al patrimoni municipal de sòl”. Així, els infractors premiats hauran contribuït, a més de desfigurar el sol rústic, a la conservació d’espais d’interès.

El fet de legalitzar construccions sense pràcticament cap requisit ha rebut la crítica unànime de les forces polítiques i dels col·lectius ciutadans. L’associació de tècnics urbanistes va demanar al Govern que incorporàs correccions “clau” per evitar que la llei del sòl suposàs “una burla a l’esperit de les normes existents i a l’ordenació del territori”. El portaveu, Joan Alemany, va assegurar ja fa mesos que no “es pot regularitzar una construcció il·legal de qualsevol manera. Cal posar-hi uns requisits molt concrets”. El Govern no en va fer gens de cas i el redactat de la disposició transitòria desena s’ha mantingut idèntic. Per Alemany, les condicions bàsiques, que feren constar en les seves al·legacions, són que hi hagi “una única edificació en la parcel·la, que l’edificació respecti la reculada i l’altura que marca la normativa, i que el volum de la construcció no superi els 1.500 metres cúbics”.

De totes maneres, per Alemany, advocat expert en urbanisme, el fet que s’estigui plantejant una amnistia per part del Govern “és la confirmació i la mostra més clara que la disciplina urbanística ha fracassat. És una llàstima, però els ajuntaments no fan complir la llei i per això arriba un moment en què cal donar una sortida a la situació”. El problema, diu, és que l’actual solució és injusta per “als que han complit la llei i han anat pel camí de la llicència”, ja que no posa restriccions.

Forta oposició


Malgrat que la llei del sòl és una important compilació normativa i, per tant, en molts aspectes no aporta novetats, allà on “es fica” no ho fa per res. El projecte de llei ha rebut crítiques i al·legacions del GOB i del Col·legi d’Arquitectes, que va demanar, pel que fa a l’amnistia de cases il·legals, que s’adoptin mesures de control i garanties en un procediment que, a més, és complex.

“És una barbaritat”, perquè “legalitzen tots els edificis per impactants que siguin i tinguin l’ús que tinguin”, va dir durant la tramitació el ja exdiputat de MÉS Antoni Alorda, qui també augurà que es provocarà un efecte crida i s’executaran noves irregularitats “esperant que arribi una altra amnistia”.

L’oposició ja lamentà al principi de la tramitació la manca de debat amb el titular de Medi Ambient, Biel Company, que defensa l’amnistia perquè permet “regularitzar una situació que tanmateix és la que és. Les cases hi són”. El socialista Jaume Carbonero ha centrat les crítiques en un altre punt polèmic, el que “permetrà considerar com a urbans terrenys que no tinguin tots els serveis bàsics o, fins i tot, les parcel·lacions il·legals en rústic, que es podran legalitzar”.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/74411

Comentarios

		

Arxius

<Febrero 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia