Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Palma: el TSJIB manté viva la llicència de Son Espases

Palma: el TSJIB manté viva la llicència de Son Espases

(Ara Balears, 21/02/2014)

Tot i que el Suprem anul·là la modificació del PGOU de Palma

MERCÈ PINYA. El Tribunal Superior de Justícia ha rebutjat anul·lar la llicència d’obres de l’hospital de Son Espases en execució de la sentència del Tribunal Suprem del 20 de març de 2013, tal com havia demanat la Congregació de Missioners dels Sagrats Cors. Concretament, els Missioners sol·licitaven l’anul·lació de les llicències d’obra, activitats, obertura i funcionament concedides basant-se en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Palma que considerà il·legal l’Alt Tribunal i que permeteren donar el permís a l’hospital. L’execució de la sentència que s’havia sol·licitat pretenia que les llicències derivades d’un acte nul quedassin invalidades, però el TSJIB s’hi ha oposat.

La interlocutòria exposa que, en tant que hi ha un procediment obert contra una de les llicències, és en aquest tràmit en què s’haurà de pronunciar, arribat el moment, sobre la nul·litat o no de la llicència. El cas és que tot i que aquesta llicència d’obres de Son Espases ja va ser recorreguda per una part i el TSJIB en declarà la legalitat -prèviament a la sentència del Suprem-, encara hi ha un altre recurs viu pendent de resoldre’s. És per això que el Tribunal Superior de Justícia balear diu ara que, com que hi ha un recurs contenciós administratiu obert, no s’hi pot pronunciar: “Tampoc en aquesta fase d’execució no es pot declarar la nul·litat de l’acord de l’Ajuntament de Palma, de data 17 de gener de 2007, pel qual es concedeix a l’entitat Hospital de Son Dureta SA llicència de nova construcció del nou hospital de Son Espases”, indica el text.

En aquest sentit, en la interlocutòria, s’adverteix que allò “lògic” és que sigui en l’altre procediment judicial obert contra Cort per haver concedit la llicència on es “resolgui sobre la legalitat d’aquesta, en vista de la sentència del Tribunal Suprem de data 20 de març de 2013”.

Això és important perquè significa que la Sala Contenciosa Administrativa ve a dir que ara no s’hi pronuncia, a reserva del que dirà quan li toqui resoldre, i on tindrà en compte que el Tribunal Suprem ha anul·lat la modificació del Pla General que donava cobertura a la llicència i, per tant, serà aleshores quan resoldrà en conseqüència.

El Suprem corregí el TSJIB

Cal tenir en compte que la sentència del Suprem corregí l’anteriorment emesa pel Tribunal Superior de Justícia que declarà la legalitat de la modificació del PGOU. L’Alt Tribunal donà la raó a la Congregació dels Missioners dels Sagrats Cors i culminava un llarg procés judicial contra l’acord del Consell de Mallorca de juny de 2006 per modificar puntualment el Pla General d’Ordenació Urbana de Palma i permetre la construcció de l’hospital.

La sentència deixava clar que la modificació puntual del PGOU de Palma que havia aprovat el Consell el 2006 era nul·la perquè el projecte no disposava d’una declaració d’interès general per part del Govern, malgrat tractar-se d’una infraestructura de caràcter autonòmic. Igualment, advertia que l’acord s’havia pres sense cap avaluació ambiental del projecte, tot i que la llei ho exigeix.

Les llicències que no anul·la el TSJIB

En la mateixa interlocutòria, la Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB exposa que hi ha altres llicències que són fermes perquè o bé no han estat recorregudes o bé perquè ja disposen de sentències que han adquirit fermesa; i que hi ha jurisprudència que estableix que quan una llicència és ferma ja no es pot anul·lar. El TSJIB diu que aquestes llicències que ja han guanyat fermesa són immunes i és per això que la interlocutòria respon als Missioners dels Sagrats Cors que no es poden anul·lar. En qualsevol cas, s’entén que la llicència important és la que encara està pendent de ser resolta en Primera Instància i que, arribat el moment, el TSJIB ja haurà d’incorporar la jurisprudència que suposa la sentència del Suprem. Per això podria donar-se el cas de tenir un hospital amb una llicència d’obres anul·lada, tot i l’avantprojecte de llei que tramita el Govern per via d’urgència per donar-li cobertura legal.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/74350

Comentarios

		

Arxius

<Octubre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia