Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Tres acusats del cas Andratx admeten penes de fins a dos anys de presó per un xalet il·legal

Tres acusats del cas Andratx admeten penes de fins a dos anys de presó per un xalet il·legal

(Ara Balears, 18/02/2014)

Els advocats dels tres processats i les acusacions han arribat a un acord i s'han retirat les acusacions contra quatre persones més

EFE Palma. Un constructor, l'exzelador de l'Ajuntament d'Andratx Jaume Gibert i l'excap d'Urbanisme del Consistori Jaume Massot han admès penes d'entre 4.320 euros de multa i dos anys de presó en el judici fet avui a l'Audiència per la construcció d'un xalet il·legal en sòl protegit. La Fiscalia Anticorrupció, l'acusació particular que exerceix l'Ajuntament d'Andratx i les defenses dels set implicats en aquesta causa que constitueix la peça número sis del cas Andratx han arribat a un acord de conformitat pel qual s'han retirat les acusacions contra quatre persones i els altres tres han admès els delictes i s'han conformat amb les penes sol·licitades.

Aquesta causa versa sobre la construcció entre 2002 i 2005 d'un xalet en una finca protegida d'Andratx anomenada Can Mena. Un particular va convèncer la seva dona i un altre matrimoni per comprar el terreny rústic i construir-hi, encara que sabia que el solar era sòl no urbanitzable i tenia especial protecció amb la categoria d'Àrea Rural d'Interès Paisatgístic (ARIP). Va aconseguir que el llavors zelador de l'Ajuntament d'Andratx li facilitàs un certificat d'antiguitat sobre la parcel·la on constàs que hi havia una construcció prèvia, tot i que només quedaven restes d'un mur de més de 60 anys, document que va confirmar l'excap d'Urbanisme del Consistori i que va servir per aconseguir una llicència d'obres.

El fiscal Anticorrupció Juan Carrau ha explicat durant el judici que l'instigador de la compra del terreny va ser qui va fer totes les gestions i signar les sol·licituds de llicència. En no tenir constància que els tres socis de la seva promotora (la seva dona i un altre matrimoni) coneguessin la il·legalitat que feien, el fiscal ha retirat l'acusació en contra seva. També l'ha retirat per a l'assessor legal de l'Ajuntament, el lletrat Jacobo Rodríguez Miranda, perquè el fiscal considera que el varen enganar quan va informar favorablement perquè es concedís la llicència de construcció.

Massot, Gibert i el constructor han reconegut els fets, s'han confessat autors dels delictes i han acceptat la penes sol·licitades per les dues acusacions durant el judici a l'Audiència de Palma, que ha quedat vist per a sentència. Per al particular que va comprar el terreny i va convèncer els seus socis de construir el xalet tot i saber que era il·legal, la Fiscalia ha sol·licitat dos anys de presó, substituïbles per 4.320 euros de multa per un delicte contra l'ordenació del territori i falsedat. A més, serà obligat a demolir el xalet. Els tres socis als quals s'ha retirat l'acusació han acceptat les conseqüències civils de l'enderroc de la construcció.

Pel que fa a Massot, que ja compleix penes de presó per anteriors condemnes en el cas Andratx, s'ha conformat amb una pena de vuit mesos de presó per prevaricació urbanística. L'exzelador Gibert ha acceptat una condemna de dos anys i una multa de 1.260 euros per falsedat continuada en document oficial i delicte contra l'ordenació del territori. Abans de l'acord assolit durant el judici, la Fiscalia demanava una condemna de quatre anys i sis mesos de presó per Massot, dos anys per a Gibert, sis mesos de presó per al lletrat de l'Ajuntament i tres anys i dos mesos de presó per a les quatre persones que van comprar el terreny i van construir el xalet, a més d'una multa de 12.000 euros.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/74339

Comentarios

		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia