Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > L'amnistia en sòl rústic: mal menor o crida a incomplir?

L'amnistia en sòl rústic: mal menor o crida a incomplir?

(Ara Balears, 27/11/2013)

Govern i tècnics debaten sobre la futura llei del sòl

M. PINYÀ. Palma. El director general d'Ordenació del Territori del Govern balear, Joan Mesquida Sampol, assegurà ahir que, en parlar de la futura llei del sòl balear i l'amnistia que pot suposar per les il·legalitats en sòl rústic, en realitat "l'amnistia no vindrà ara... sinó que es donà quan es va girar la vista cap a un altre costat", un important retret a com durant anys s'ha aplicat la disciplina urbanística.[Nota de Disúrbia: dir això des del Govern és cinisme pur, quan tothom sap que des de la comunitat autònoma sempre s'ha passat de tot respecte a reformes legislatives que afavorissin el compliment de la normativa, o respecte a participar en fòrmules de coordinació administrativa en matèria de disciplina urbanística]

Mesquida va fer ahir aquesta reflexió durant la taula rodona que, organitzada per l'Agrupació Balear de Tècnics Urbanístics (ABTU), abordà si la futura llei del sòl és un avanç o un retrocés en el model territorial balear.

Davant un nombrós auditori bàsicament tècnic, el president de l'agrupació, Juan Alemany, posà damunt la taula els temes més polèmics de la llei: implica una amnistia per als infractors?; és el moment oportú?; s'han d'imposar requisits a la legaliztació de les edificacions irregulars en rústic?; quin paper hi han de jugar els ajuntaments?, entre d'altres qüestions.

Alemany destacà que la possible amnistia urbanística ha estat l'aspecte que tal vegada ha tingut un major ressò social, i els distints ponents es manifestaren amb més o menys duresa davant la possibilitat que la norma obri la porta a la legalització de les construccions irregulars en sòl rústic.

La idea del director general d'Ordenació del Territori no deixa de ser curiosa... ve a dir allò de 'tanmateix, el mal ja està fet'. La seva afirmació que aquestes construccions estan amnistiades des de fa anys perquè l'amnistia es donà quan "es mirà cap a un altre costat" fou ratificada per algun participant més. No es pot revertir, no es pot tornar enrere i, per això, alguna solució s'hi ha de donar, vingué a dir. [Nota de Disúrbia: la solució ja està inventada, i es diu situacions de fora d'ordenació...]

Tal vegada per evitar que això es repeteixi, constatat el fracàs de la disciplina urbanística fins ara, Mesquida volgué destacar la major duresa que, en matèria de disciplina, implica la futura llei del sòl. [Nota de Disúrbia: no es tracta de pujar les sancions, sinó de fer complir les normes, fonamentalment amb demolicions, que són coses molt diferents]

Va ressaltar, en aquest sentit, que reforça el sistema de sancions i que aquestes són més altes, i insistí que "s'han d'evitar els fets consumats". També va subratllar que la norma preveu "multes coercitives" que es poden imposar a qui està obligat a demolir una construcció il·legal, de manera que "li resulti més barat demolir".

No hauria de tenir remei

El més crític amb l'anomenada amnistia al sòl rústic fou el representant del Col·legi d'Arquitectes. Ignacio Salas advertí que l'amnistia d'aquestes construccions en rústic pot ser "una crida a incomplir" que tothom pensi que "amb el temps... tot es legalitza" i, per això, assegurà que proposa "que no es puguin tramitar jurídicament" aquestes legalitzacions. "És important que la gent sàpiga que això no té remei", va emfatitzar.

El degà dels engingyers, Salvador Fonollà, matisà que per la legalització de les construccions il·legals en rústic "no bastarà pagar". Així, apuntà que serà necessari un projecte que inclogui mesures correctores, que s'integri en el medi i que encaixi en les exigències de la normativa municipal.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/74089

Comentarios

1
De: Julen adrián Fecha: 2013-11-27 20:42

la norma preveu "multes coercitives" que es poden imposar a qui està obligat a demolir una construcció il·legal, de manera que "li resulti més barat demolir".
Sobre aquesta qüestió, també està inventat l'art. 68 de la Llei 10/90 de 23 d'octubre de disciplina urbanística de la CAIB, i que cap ajuntament ha tengut el valor d'aplicar

Artículo 68

Finalizado el plazo determinado por la Administración para que el interesado lleve a cabo las actuaciones de reposición de las cosas a su estado anterior a la comisión de la infracción, si estas actuaciones no se habían llevado a cabo, la Administración actuante optará, en el plazo máximo de un mes, entre la ejecución subsidiaria o el otorgamiento de un nuevo plazo para la realización de las actuaciones necesarias por parte del inculpado. El incumplimiento de este nuevo plazo se sancionará con la multa que corresponda a la infracción originaria, impuesta en su grado máximo, y a la apertura del período de un mes para que la Administración opte para conceder nuevo plazo de ejecución para el interesado o para la ejecución subsidiaria. Las actuaciones sucesivas de incumplimiento se resolverán de acuerdo con esta misma norma.

Si no han aplicat aquesta llei perquè haurien d'aplicar la propera? no tenen cap credibilitat; no només el PP, que ja el coneixem, sinò cap partit de l'oposició. cap ni un. Cap partit als ajuntaments que governa (PSOE, MES, independents, etc.) ni cap oposició, amb l'excepció dels verds d'Artà ha tengut una posició coherent sobre la qüestió de la disciplina urbanística.		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia