Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Torna el restabliment de la legalitat urbanística a Artà

Torna el restabliment de la legalitat urbanística a Artà

(Ara Balears, 3/10/2013)

Artà vota els primers expedients de demolició des del 2003 que, per ara, no tindran conseqüències

Nota de Disúrbia: una de les notícies més lamentables que hem recollit enguany. És evident ja per tothom que la disciplina urbanística és massa important com per deixar-la en mans dels polítics i les seves maniobres. Cal, igualment, que la ciutadania exigeixi responsabilitats -i no només en el moment de votar- a uns gestors municipals que se'n foten tant de fer complir la llei. A més a més, en el cas d'Artà es fa com "el perro del hortelano": ni volen fer disciplina urbanística ni volen que la faci l'Agència del Consell de Mallorca.

JOAN SITGES, Artà. Després que abans de l'estiu el ple d'Artà assumís tot el poder de decisió sobre l'esbucament de les obres il·legals que es detecten al municipi, en la darrera sessió plenària es varen discutir els primers expedients de demolició des de l'any 2003. Tot i això, no sembla que s'hagi produït cap avançament significatiu per tornar a la legalitat les construccions que estan fora d'ordenament.

Els cinc expedients de demolició o de restabliment de la legalitat urbanística que es varen discutir en el ple es varen aprovar amb l'únic vot a favor del regidor d'Iniciativa-Verds, Guillem Caldentey. La resta de partits s'abstingueren en la votació. Això suposa que "es notificarà als propietaris que han infringit les normes urbanístiques que estan obligats a executar les demolicions", explicà el batle, Jaume Alzamora (UIA). Però en el cas que els propietaris no demoleixin les parts il·legals de les seves construccions, no es planteja que l'Ajuntament les esbuqui de manera subsidiària.

Contradicció

A la pràctica, significa que, si els propietaris no demoleixen el que no és legal, els expedients no tindran conseqüències, perquè l'Ajuntament no actuarà pel seu compte. Aquest fet contradiu els mateixos expedients aprovats en el ple, que preveuen que "en cas d'incompliment de l'ordre de demolició en el termini fixat o en cas de realització de tasques que no s'ajustin a les determinacions d'aquesta ordre de demolició, l'Ajuntament durà a terme la demolició, a costa del que obliga el sistema d'execució subsidiària".

Els cinc expedients d'esbucament aprovats corresponen a obres sense llicència fetes en terrenys urbans. Moviments de terra que ocupen 1.500 metres quadrats, la instal·lació d'una piscina, la transformació d'un magatzem en una casa o l'ampliació d'una antiga casa unifamiliar per formar-ne dos habitatges són les obres sense permís que, almenys en teoria, s'haurien de retocar per adaptar-les a la normativa.

Per Caldentey, el regidor ecosocialista que amb el seu únic vot féu aprovar els expedients, "el que ocorregué en el ple és una crida a passar per alt les normes urbanístiques, perquè no hi ha conseqüències per als infractors". Caldentey critica, a més, que "l'equip de govern de l'Ajuntament d'Artà es manté encara una passa enrere del govern municipal, format per UIA i el PSOE durant els anys 1999-2003", i és en aquest període que es varen aprovar vuit ordres de demolició.

Abstenció

Durant el ple, el batle no va intervenir en el debat i només va anunciar que els tres regidors del seu grup, Unió d'Independents d'Artà, s'abstindrien en la votació. El portaveu dels socialistes artanencs, Manolo Galán, va reclamar "aclarir els criteris i l'ordre dels expedients de demolició que s'eleven al ple, perquè ara mateix no tenim garanties d'imparcialitat". Des dels socialistes, a més, apuntaren que "la partida pressupostària prevista per a demolicions és totalment insuficient". Els regidos d'El Pi, que formen govern amb UIA, també reclamaren un criteri per elevar els expedients al ple, "perquè aprovam expedients del 2012, malgrat que n'hi ha que deuen estar a punt de caducar", explicà el portaveu Tolo Gili. Per la seva banda, el portaveu popular, Joan Lliteres, considerà que "pràcticament no sabem res dels expedients i consideram que el batle no ha de ser un convidat de pedra, perquè si la disciplina és una responsabilitat seva, l'ha d'exercir en lloc de delegar-la en el ple".

2013-10-03 | Etiquetes: , , , , , | Categories: Mallorca | Enllaç

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/73855

Comentarios

		

Arxius

<Octubre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia