Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > L’Agència de Disciplina Urbanística del Consell davalla la seva activitat

L’Agència de Disciplina Urbanística del Consell davalla la seva activitat

(Diari de Balears, 28/01/2013)

Quim Torres. L’Agència de Disciplina Urbanística, l’entitat creada l’any 2008 pel Consell per exercir la inspecció en el sòl rústic de Mallorca, ha anat perdent activitat progressivament coincidint amb l’arribada del PP a la presidència de la institució insular. La seva activitat inspectora ha decaigut i si el 2010 es feren 527 inspeccions, el 2011 en foren 439 i el 2012, 395. Cap ajuntament no s’ha adherit a l’organisme des de setembre de 2010 i continua només amb set municipis inscrits, on l’entitat, a més de tenir les competències d’inspecció en rústic, també té potestat per aplicar sancions i restablir la legalitat urbanística. A més, l’Agència està sense director des de fa gairebé un any.

L’oposició atribueix la situació a una manca d’interès polític del PP per potenciar l’Agència, però  l’equip de govern del Consell no ho veu igual. Reconeix que han davallat les inspeccions des de 2010, però ho atribueix a una caiguda de l’activitat promotora i constructora, i de l’activitat il·legal. Segons el PP, l’activitat edificatòria ha caigut un 90% i la de l’Agència no ho ha fet en la mateixa proporció. L’oposició, però, adverteix que les irregularitats contra les quals actua l’Agència no prescriuen fins als vuit anys i, per tant, no l’hauria d’afectar tant la caiguda de l’activitat econòmica perquè, si volgués, es podria centrar més en actuacions il·legals comeses anteriorment.

Les inspeccions de l’Agència poden ser d’ofici o arran de denúncies de particulars o d’entitats públiques i privades, i no totes acaben en expedients. L’Agència actua de fet a tots els municipis, on té les competències d’inspecció en rústic. En els municipis adherits exerceix directament totes les facultats dels ajuntaments en disciplina urbanística (sanció i restitució de la legalitat urbanística) i en aquells que no hi estan adherits, just hi actua quan constata passivitat municipal. Els termes  adherits són Campanet, Valldemossa, Puigpunyent, Algaida, Marratxí, Son Servera i Montuïri, que ho va fer el setembre de 2010. De llavors ençà, cap ajuntament més no s’hi ha afegit.

L’Executiu insular també admet que no hi ha interès dels ajuntaments per sumar-se a l’Agència i ho atribueix a les dificultats d’aquests per obtenir ingressos. Si abans es volien treure de sobre la potestat d’aplicar multes als seus veïns, ara no volen perdre aquesta possible font d’ingressos. “Els ajuntaments tenen interès a gestionar les seves competències en disciplina urbanística” i “potser és perquè volen cobrar ells les multes”, reconeix el conseller insular del Territori, Mauricio Rovira, qui lleva importància al fet que des de fa més de dos anys cap ajuntament no s’hagi volgut adherir a l’Agència.

Sense director

El tercer problema de l’Agència, la manca de direcció estable, també està sobre la taula del Consell. Des de l’arribada del PP a la institució insular, es manté una gerència interina perquè el procés de selecció del nou director està pendent de resoldre des de maig de 2012, quan no hi hagué prou consens per poder nomenar el nou director gerent.

La qüestió és que cal una majoria de tres cinquenes parts del ple del Consell per elegir-lo i, per tant, l’Executiu insular ha de pactar el nomenament amb l’oposició. Ara, Mauricio Rovira s’ha compromès a reunir els propers dies l’oposició i fer una proposta de director. Si hi ha consens, s’aprovarà. Si no, s’anul·larà la convocatòria.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/72956

Comentarios

1
De: Indignat Fecha: 2013-04-21 16:08

Entenc perfectament als ajuntaments, l'agencia no serveix per lo que es va crear, no denuncien les construccions il·legals, passen d'elles. Tan sols es dediquen a inspeccionar les obres legals.
Com es pot confiar en una Agencia que vol legislar per demnunt dels dictamens Municipas,
que instrueix de forma irregular i en les seves provicencies no diu la veritat?.
Aqustes preguntes no son un perque si, jo he vist una actuació ambt totes aquestes irregularitats
Antes de quixar-se dels politics, mirin dintre de l'agencia, que es on esta el problema. Hi ha moltes infraccions en sol rustic, però l'agencia no actua. Concec terrenys en sol rstic amb mes de una vivenda, fent us de sol industrial, en edificacions sense permis, ho els inspectors han passat per devant sense aixecar acta d'inspecció. Per qué?.
Son articles com aquest els que indignan als ciutadans. L'agencia, que tenia que ser una bona eina, tan sols es dedicar a actuar alla on pense que treura profit, i passa de les coses on el seu rendiment a lo millor no lis resulta positiu, mentres que si que hi ha perjudici per el medi ambient, y el sol rustic.		

Arxius

<Diciembre 2023
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia