Disúrbia
Bitàcora sobre la disciplina urbanística a les Illes Balears
Inicio > Historias > Campos: les Covetes: més de 600.000¤ tudats

Campos: les Covetes: més de 600.000¤ tudats

(Diari de Balears, 18/11/2012)

L’Ajuntament de Campos gastà entre 1994 i 2007 una gran quantitat de doblers en plets per defensar la legalitat dels apartaments. Ara, els campaners també n’hauran de pagar la demolició

Margalida Ramis. Els apartaments de les Covetes hauran sortit cars als campaners. El Consistori gastà entre el 1994 i 2007 més de 600.000 euros en recursos i plets per defensar la legalitat dels 68 apartaments que ara, tanmateix, s'hauran d'esbucar.

La major part de la despesa es va fer sota el mandat d'Andreu Prohens (PP), batle de Campos durant tres legislatures consecutives (des de 1995 fins a 2007). Es tracta, a hores d'ara, d'uns doblers tudats i molt criticats pels veïns, ja que suposaven una despesa de cabals públics en un procés que sols beneficiava empresaris privats.

Les obres dels apartaments començaren el 1994 i els litigis s'han succeït de llavors ençà. La majoria s'han resolt en contra del projecte urbanístic i a favor del GOB i PSM, impulsors de les accions jurídiques per aturar la construcció. La feina ha estat constant al llarg d'aquests 18 anys, però el GOB no ha pagat cap dobler al seu advocat, qui ha dedicat "moltes hores" al cas sense cobrar.

La darrera interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) del passat 13 de novembre, però, podria ser la darrera. L'Ajuntament haurà de tomar els apartaments abans del 15 de maig i, previsiblement, assumir el cost de la demolició. Així, almanco, ho assenyala l'escrit judicial. Aquesta despesa haurà de sufragada per tots els ciutadans de Campos.

El batle actual, Sebastià Sagreras (PP), ja ha anunciat la intenció d'acatar la resolució del jutge, malgrat que algunes veus ciutadanes han apuntat que no ho farà per ser fill d'un dels accionistes de la promotora dels habitatges, Marina Ernst.

Ajut supramunicipal

En tot cas, la intenció del primer edil campaner és demanar ajuda a institucions supramunicipals per pagar les obres de demolició. En aquest sentit, cal recordar que hi ha alguns precedents similars a Mallorca. Tant en les cases il·legals de Llucalcari com en el pont del Riuet de Manacor, els ajuntaments signaren convenis de col·laboració amb el Consell i el Govern per assumir la despesa. Sobre aquesta possibilitat, el portaveu de l'Executiu, Rafel Bosch, manifestà, després del Consell de Govern de divendres, que no s'ho havien plantejat.

La lluita de l'Ajuntament per salvar els apartaments de les Covetes acabà l'any 2007, quan l'equip de govern municipal d'aleshores (UM-Campos pel Canvi) aprovà retirar tots els plets interposats pel Consistori per evitar l'enderrocament dels habitatges. Per prendre aquesta decisió, la Sala encarregà un informe a un professor de la UIB, el qual concloïa que la il·legalitat dels apartaments era "exhaustiva i contundent" a partir de les sentències ja dictades.

El PSM es mantindrà "vigilant" a les Covetes

El PSM celebrà ahir, davant els apartaments de les Covetes, la interlocutòria del jutge que ordena l'esbucament d'aquestes edificacions situades devora el Trenc. Biel Barceló, dirigent del partit, destacà que "aquesta victòria del moviment ecologista", després de 18 anys de lluita, ha estat possible gràcies a totes aquelles persones "que s'han implicat en el procés", des d'entitats fins a ciutadans.

"Estarem vigilants perquè els moviments del PP a l'Ajuntament de Campos i a l'Estat no impliquin que es permeti edificar en aquesta zona devora l'arenal verge del Trenc", advertí Barceló. En l'acte, també hi varen participar antics i actuals regidors del Consistori campaner, a més del diputat Antoni Alorda; el portaveu en el Consell, Joan Font, i el secretari d'Organització dels nacionalistes, Joan Verger, entre d'altres.

Referencias (TrackBacks)

URL de trackback de esta historia http://disurbia.blogalia.com//trackbacks/72654

Comentarios

		

Arxius

<Julio 2024
Lu Ma Mi Ju Vi Sa Do
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Categories

 • Eivissa i Formentera
 • Especial
 • Mallorca
 • Menorca
 • Operacio Voramar
 • Suprainsular
 • Etiquetes

  Llista d'etiquetes

  Documents

 • Altres infraccions
 • Notícies d'anys anteriors
 • Què és Disúrbia?
 • Recopilacions de notícies
 • Cercador de Disúrbia:


  Disúrbia. Recull de notícies 2000-2004

  Blogalia

  Blogalia